Aluerariteettikomitean kokous 16.9.2007

Aluerariteettikomitea käsitteli kokouksessaan 16.9.2007 27 havaintoilmoitusta, joista 5 koski RK-lajeja. Havaintojen ilmoitusaktiivisuus näyttää olevan melko pieni keväällä ja kesällä. Harvinaisin hyväksytty ARK-havainto oli alueemme seitsemäs etelänkiisla 19.5.2007 Pyhäjoelta.

Muita kokouksessa käsiteltyjä asioita olivat ARK:n kokoonpanon muutokset, yhteistyö Kuusamon ARK:n kanssa ja ajankohdaltaan poikkeavien havaintojen tarkastaminen. Lisäksi keskusteltiin vanhojen havaintojen karhuamisesta ja Linnut-vuosikirjan pikkuharvinaisuuskatsauksesta.

Muutokset ARK:n kokoonpanossa

Markus Keskitalon ja William Velmalan jäsenyys ARK:ssa päättyy vuoden 2007 loppuun. ARK on valinnut Juhani Karvosen ja Tuomas Väyrysen uusiksi ARK:n jäseniksi vuoden 2008 alusta alkaen. ARK kiittää Markusta ja Williamia ansiokkaasta toiminnasta ARK:n hyväksi ja toivottaa uudet jäsenet lämpimästi tervetulleeksi.

Vanhat ARK-havainnot ja pikkuharvinaisuuskatsaus

Valitettavan paljon vanhoja ARK-havaintoja on edelleen ilmoittamatta. ARK ylläpitää ”karhulistaa”, johon pääsee tästä linkistä. Listaa pyritään päivittämään ajantasaiseksi muutaman kuukauden välein. PPLY on eräs harvoista paikallisyhdistyksistä Suomessa, jolla on julkaista ajan tasalla olevat harvinaisuuslistaukset kotisivuillaan. Listauksista on helppo tarkistaa jonkin tietyn harvinaisen lajin esiintyminen yhdistyksen alueella. Näiden listausten päivitys on yhtä paljon havainnoitsijoiden kuin ARK:nkin heiniä. Listauksista saadaan kattavat vain jos niin vanhoista kuin tuoreistakin havainnoista palautetaan ARK-ilmoitus.

Kuten ARK kertoi tiedotteessaan 8.3.2007, on ARK-havaintojen ilmoitusaikataulua kiristetty valtakunnallisesti. Linnut-vuosikirjassa julkaistava pikkuharvinaisuuskatsaus ilmestyy jatkossa vuotta nopeammassa aikataulussa kuin ennen, eli samassa aikataulussa kuin RK-katsauskin. Toisin sanoen, vuoden 2007 ARK-havaintojen viimeinen ilmoituspäivämäärä on 31.1.2008, jotta havainnot ehtisivät pikkuharvinaisuuskatsaukseen. Sama koskee myös vuoden 2006 havaintoja, sillä seuraavassa Linnut-vuosikirjassa julkaistaan 2006-2007 pikkuharvinaisuuskatsaus. Kaikkein järkevintä on toki tehdä havaintoilmoitus heti tuoreeltaan.

Esimerkiksi PPLY:n alueella ”yleisenä pikkuharvinaisuutena” pidetystä arosuohaukasta on ilmoitettu vain muutama havainto. Ei voida tietää jatkuuko lajin suhteellinen yleisyys alueellamme tulevaisuudessa. Kymmenen vuoden päästä ei enää tiedetä paljonko havaintoja oikeastaan tehtiin, koska ilmoittamattomia havaintoja ei julkaista harvinaisuuskatsauksissa, ja ne tullaan jollakin aikataululla poistamaan myös Tiira-havaintotietokannan julkisesti selattavista havainnoista (toisin sanoen nämä havainnot jäävät vain havainnoitsijan omalle Tiira-tilille).

ARK-havaintojen palautus

BirdLife Suomen rariteettikomitealta tulleen pyynnön mukaan RK-havainnot toivotaan palautettavan ARK:n kautta, jotta ARK voi antaa lausunnon havainnosta RK:lle. Havaintoilmoitus onkin syytä lähettää joko ARK:n sihteerille, tai samanaikaisesti sekä RK:n että ARK:n sihteereille, jotta RK:n sihteerin ei tarvitsisi lähettää sitä enää erikseen ARK:lle. RK:lle on hyötyä ARK:n paikallistuntemuksesta havainnon arvioinnissa.

Nykyaikaisessa nopean tiedonvälityksen maailmassa tiedonvälitys ei aina toimi kuten pitäisi. Roskapostia ja viruksia leviää sähköpostien välityksellä hirmuisia määriä. Jotkut sähköpostiohjelmat tai niiden käyttämät roskapostisuotimet merkitsevät usein normaalejakin, etenkin liitetiedostolla varustettuja, sähköposteja roskapostiksi. Mikäli palautat kaavakkeesi sähköpostin liitetiedostona (mikä on suotavaa), kysele kaavakkeesi perään mikäli et ole saanut kuittausta vastaanotetusta kaavakkeesta.

Nyt hyväksytyt havainnot on päivitetty PPLY:n lajilistan harvinaisuusluetteloon, jossa on listattuna kaikki Pohjois-Pohjanmaalla tähän mennessä hyväksytyt ARK- ja RK-havainnot.

ARK kokoontuu seuraavan kerran joulu-tammikuussa, ennen tammikuista RK:n kokousta. Havaintoilmoituksia toivotaan lähetettävän ARK:n sihteerille tuoreeltaan, ja vanhojen havaintojen osalta niin pian kuin mahdollista.

Posted in ARK/RK-tiedotteet, Uutiset.