Harrastus

Lintuharrastus on kasvattanut valtavasti suosiotaan viime aikoina. Lintuharrastus onkin helppo aloittaa ja se tempaa alkavan harrastajan helposti mukaansa. Lintuja voi harrastaa missä vain, koska nähtävää on joka puolella ja kaikkina vuodenaikoina. Lintujen seuraamisen ohessa oppii paljon myös muusta luonnosta ja ympäristöstä.

Parhaiten lintuharrastuksen alkuun pääsee lähtemällä linturetkelle jollekin lähiseudun lintupaikalle tai aloittamalla lintujen talviruokinnan. Pihapuuhun asetetun lintupöntön asukkeja tarkkailemalla pääsee myös alkun. Harrastuksen alkuvaiheessa välineiksi riittää hyvin kiikarit, lintukirja ja havisvihko. Tavallisten lintujen tunnistaminen ei ole vaikeaa, lintukirjaa lukemalla ja lintuja katselemalla niitä oppii määrittämään kohta lisää.  Harrastuksen edetessä ja kokemuksen karttuessa harrastuksen kirjo laajenee ja mukaan voi tulla esimerkiksi muutonseuranta, lintulaskennat, bongaus, rengastus, lintukuvaus jne.

Lintupaikat

Pohjois-Pohjanmaa on lintuharrastajan kannalta todella monipuolinen ja mielenkiintoinen alue harrastaa ja retkeillä. Alueen länsireunalta löytyy runsaasti mereisiä lintupaikkoja sekä laajoja peltoaukeita, matalia merenlahtia ja saaristoa. Sisempänä on laajoja suo- ja metsäalueita, sisäjärviä ja Koillismaan vaaroja vanhoine metsineen. Vaihtelevien ja monipuolisten elinympäristöjen vuoksi alueen pesimä- ja muuttolinnusto on rikas ja monipuolinen.Yhdistyksen alueella olevat lintutornit on esitelty täällä.

PPLY-lista

PPLY-lista on yhdistyksen sähköpostilista, missä harrastajat jakavat havaintojaan ja kertovat alueen linnuston tuoreita kuulumisia. Yhdistys tiedottaa listalla ajankohtaisista asioista, joten sen seuraaminen kannattaa. Listan arkistosta voi lukea listalle lähetettyjä viestejä.

Uusille harrastajille

Ohjeita ja vinkkejä kuinka päästä alkuun lintuharrastuksessa. Lue lisää lintuharrastuksen alkutaipaleista BirdLife Suomen sivuilta.