Linturallit

Linturalli on leikkimielinen 2–5 hengen joukkuein käytävä kisa, jossa tavoitteena on havaita mahdollisimman monta lintulajia tietyllä alueella tietyssä ajassa. Vähintään 2/3 joukkueen jäsenistä on tunnistettava laji. Rallausta on ohjeistettu tarkemmin säännöissä, joihin voit tutustua alempaa.

PPLY:n rallikausi alkaa heti vuodenvaihteessa koko kuukauden kestävällä tammirallilla. Perinteinen kuninkuusralli on toukokuun lopulla käytävä vuorokauden (24h) kestävä kevätralli. Kevätrallissa lajimäärät ovat yleensä komeita – Suomen suurimpia. Ralleja riittää yleensä myös kesälle ja varsinkin syksylle. Vuoden viimeisimpänä kisataan talviralli joulukuun alussa.

Rallien tulokset selviävät purkutilaisuudessa, jossa jännitys säilyy tiiviinä loppuun asti. Purun aluksi kaikki joukkueet paljastavat havaitsemansa, ennalta nimetyt, peruslajit. Tämän jälkeen alkaa huuto, missä jokainen joukkue huutaa vuorollaan yhden havaitsemansa lajin (lajin, jota muut eivät ole vielä huutaneet). Seuraavaksi muut joukkueet kertovat ovatko havainneet huudetun lajin vai eivät. Huudon edetessä joukkueilta loppuvat pikku hiljaa lajit ja joukkueet putoavat pelistä pois. Pienellä taktikoinnilla (panttaamalla kovia lajeja) huudossa voi pysyä mukana pitkäänkin, vaikka kisassa ei muuten pärjäisikään.

Vaativimmissa ralleissa kisataan yhteen mittaan jopa 24h. Päässä ja kropassa on rallin päätteeksi lievästi sanottuna surrealistinen ja euforinen olo. Toistavuorokauden valvomisen, äärimmäisen keskittyneen tarkkailun ja havainnoinnin jälkeen katseet harhailevat ja puheet ovat pehmeitä…

Rallitoimikunta

puheenjohtaja Seija Rannikko
seijarannikkoster@gmail.com
……. muut jäsenet Pekka Kärenaho
Harry Nyström

Rallilomakkeet ja -säännöt

Rallivuosi 2024

Rallivuosi 2023

Rallivuosi 2022

Rallivuosi 2021

Rallivuosi 2020

Rallivuosi 2019

Rallivuosi 2018

Rallivuosi 2017

Rallivuosi 2016

Rallien tilastotietoa