Suomelle uusi lintulaji lensi rengastajan verkkoon Siikajoella

Kultakulmasirkku © Kalle Hiekkanen

Mediatiedote 6.7.2024

Suomen ensimmäinen kultakulmasirkku (Emberiza chrysophrys) lensi tänä aamuna rengastajan verkkoon Siikajoella. Keski- ja Itä-Siperiassa pesivä kultakulmasirkku on Euroopassa suurharvinaisuus. Koko maanosasta on alle 20 havaintoa. Suomea lähinnä laji on havaittu kerran Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Kultakulmasirkku muistuttaa Suomessa pesivää pohjansirkkua, mutta kultakulmasirkulla on kirkkaankeltainen silmäkulmanjuova ja kapea valkoinen juova keskellä mustaa päälakea.

Rengastaja Kalle Hiekkasen aamu jatkui yhtä yllättävänä, kun vain hetkeä myöhemmin verkkoon lensi vielä huippuharvinainen pikkupajusirkku (Emberiza pallasi). Tämä siperialainen laji on havaittu Suomessa vain kerran aikaisemmin, toukokuussa 2019.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 489 luonnonvaraista lintulajia.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: gulbrynad sparv (kultakulmasirkku), videsparv (pohjansirkku), dvärgsävsparv (pikkupajusirkku)

 

VALOKUVA kultakulmasirkusta vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Kalle Hiekkanen) mainittava

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Posted in Birdlife, Havainnot, Uutiset.