Atlastiedote 31.1.2024

Atlastiedote 1

31.1.2024

Kolmas ja toiseksi viimeinen atlasvuosi on alkanut. Ensimmäisiä laulavia tiaisia, viherpeippoja ja mustarastaita on jo kuulunut. Atlashavainnointi kannattaa aloittaa, kun laulukausi kunnolla käynnistyy. Virittäydy odotellessa atlastunnelmaan tutustumalla atlaspäivityksiin ja suunnittelemalla pesimäkauden retkiä.

 

Atlaspäivityksiä

Merikotkallesuosirrille ja kuukkelille toteutettiin havaintojen erilainen karkeistus maan eri osissa. Muutos oli erityisen toivottu kuukkelille, jonka havainnot näkyvät nyt Lapissa 10 km tarkkuudella ja Etelä-Suomessa suojelusyistä 100 km tarkkuudella.

Vuodenvaihteessa atlakseen saatiin Luonnonvarakeskuksen lintutiedot (13 000 havaintoa) ja Luomuksen pesäaineistot (9 500 havaintoa). Harrastajat ovat tallentaneet kesän havaintojaan. Tiiran ja iNaturalistin havaintoja on perattu ja lisätty atlakseen. Näiden seurauksena atlasruutujen tilanne on kohentunut. Tarkista alueesi tilanne ja katvealueet atlaksen tulospalvelusta.

Atlasretkikertomuksia on tullut lisää esimerkiksi saaristoretkeilystä. Tutustu muiden atlasvinkkeihin!

 

Suuntana Lappi

Lapissa atlaskartoitettavaa riittää ja atlastilanne on muuta maata heikompi. Asiaa on edistettävä. Onko sinulla Lapista 2022 tai 2023 vielä ilmoittamattomia havaintoja tai pesimävarmuusindeksejä? Ilmoita ne, jotta saadaan ajantasaisin tilannetieto.

Lapin suurruutujen sivulle lisättiin arvio suurruuduilla vielä tarvittavien retkipäivien määristä. Urakka havainnollistaa tarvetta sille, että mahdollisimman moni käy atlasretkellä Lapissa. Tee Lapin kierros vaikka porukalla! Myös Luomus ja BirdLife suunnittelevat lintuharrastajien atlaskartoitusreissua Lappiin juhannuksen jälkeisillä viikoilla. Luvassa on lisäksi Luomuksen matkatukea omatoimisille Lapin kävijöille. Näistä tulee lisätietoa myöhemmin. Päivitämme myös Lapin suurruutujen retkeilysivun talven aikana.

 

Osallistu laskentoihin

Kesällä 2024 jatketaan Suomen kansainvälisesti tärkeiden lintualueiden (Important Bird and Biodiversity Areas) linnuston seurantaa. Seurattavat alueet on valittu niin, että laskennat niillä tukevat myös atlasta. Laskentakohteita on Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. BirdLife korvaa osallistujille matkakulut ja päivärahoja. Lue lisää IBA-laskennoista uusimmasta BirdLife-lehdestä. Jos osallistuminen kiinnostaa, ota yhteyttä: tero.toivanen@birdlife.fi.

Luomuksen linnustonseurannan kevään ja kesän laskennat hyödyttävät atlasta. Vakiolinjan voi jo varata tulevalle kesälle. Erityisesti kannattaa laskea heikosti tutkitulta alueelta vakiolinja, jota ei ole vielä atlaskaudella (2022–) laskettu (lista tällaisista vakiolinjoista).

 

Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:

https://lintuatlas.fi/   sekä   https://www.birdlife.fi/lintuatlas/

Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset): https://tulokset.lintuatlas.fi/

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:

https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/

https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:

https://lintuatlas.fi/indeksit/   sekä   https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:

https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid

Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/

 

Heidi Björklund FT, PhD

Lintuatlaskoordinaattori, Suomen 4. lintuatlas

Posted in Atlas-tiedotteet, Birdlife, Luomus, Uutiset.