Taigarautiainen odotetusti PPLY:n lajilistalle

Taigarautiainen, Raahe Lasikangas 30.10.2016. Kuva: Pauli-Pekka Österberg

Taigarautiainen, Raahe Lasikangas 30.10.2016. Kuva: Pauli-Pekka Österberg

Taigarautiaisilla on menneillään ennennäkemätön invaasio Euroopassa! Tähän mennessä taigarautiaisia on havaittu lähes 200 yksilöä eri puolilla Eurooppaa (lähde: www.tarsiger.com), ja useassa maassa laji on havaittu ensimmäistä kertaa. Suomessa on havaittu ennen vuotta 2016 yhteensä 11 taigarautiaista, joista edellinen vuonna 2004 Porissa. Syksyllä 2016 Suomessa on tähän mennessä havaittu yhteensä jo uskomattomat 56 taigarautiaista, joista valtaosa on löydetty etelärannikolta.

Jarkko Alatalo löysi illalla 29.10. PPLY:n ensimmäisen taigarautiaisen Raahen Lasikankaalta – omalta pihaltaan, jossa hän näki linnun pikaisesti. Iltapäivän aikana lintua ei enää nähty yrityksestä huolimatta. Seuraavana päivänä vain kaksi onnekasta bongaria onnistui näkemään linnun löytäjän lisäksi, vaikka paikalla päivysti iltapimeään saakka lähes 30 bongaria. Nyt linnusta saatiin myös hyviä kuvia. Odotettu pinna jäi siis vielä harvojen herkuksi – jospa lintu näkyisi jatkossa vielä useammallekin…

Harvinaisuushavaintoja tarkastavan rariteettikomitean hyväksyessä havainnon taigarautiaisesta tulee 373 yhdistyksen alueella havaittu lintulaji.

PPLY:n pinnakärki odottamassa taigarautiaisen saapumista. Kuva: Ville Suorsa.

PPLY:n pinnakärki odottamassa taigarautiaisen saapumista. Kuva: Ville Suorsa.

 

Posted in Havainnot, Pinnat ja rallit, Uutiset and tagged , , , .