Vuoden lintuyhdistys on Turusta

Vuoden lintuyhdistys 2020 on Turun Lintutieteellinen Yhdistys. Pääkuva: Kati GrönholmMediatiedote 24.3.2020

BirdLife Suomi on valinnut vuoden 2020 lintuyhdistykseksi Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen (TLY). Valinta perustuu erityisesti yhdistyksen toteuttamiin useisiin korkealaatuisiin linnustoselvityksiin, monipuoliseen retkiopastustoimintaan ja lintuasematoimintaan.

Turun Lintutieteellinen yhdistys on viime vuosina inventoinut laajasti muun muassa saariston ja suoalueiden linnustoa. Viime vuonna yhdistys sai valmiiksi maakunnallisesti tärkeiden lintualueiden selvityksen, jonka tulokset auttavat muun muassa maankäytön suunnittelijoita ottamaan linnut kaavoituksessa paremmin huomioon.

Yhdistyksellä on useita aktiivisia linturetkioppaita, jotka tekevät muun muassa lintutornipäivystyksiä ja vetävät suosittuja lintukävelyjä Turun Ruissalossa. Opastetuilla lintukävelyillä on ollut säännöllisesti kymmeniä osallistujia. Pelkästään viime vuonna yhdistys järjesti yli sata opastettua tapahtumaa.

Yhdistyksen ylläpitämä lintujen havainnointi ja laskenta-asema Paraisten Jurmossa on toiminut jo vuodesta 1962. Viime vuosina lintuaseman toiminta on edelleen tehostunut, mikä on johtanut muun muassa lintujen rengastusmäärien selvään kasvuun.

Yhdistys on jo vuosikymmenten ajan ylläpitänyt esimerkillisesti alueensa lintuhavaintoarkistoa. Siinä on nykyään yli kolme miljoonaa havaintoa, joista vanhimmat ovat 1800-luvulta.

Turun Lintutieteellinen Yhdistys on BirdLife Suomen jäsenyhdistys. Sen toimialueeseen kuuluu Varsinais-Suomen maakunta. Yhdistys on perustettu vuonna 1966, ja siihen kuuluu tällä hetkellä noin 1 150 jäsentä.

BirdLife Suomi on maamme lintuyhdistysten keskusjärjestö, jolla on 30 jäsenyhdistystä. Vuoden lintuyhdistys on nimetty vuodesta 1980 lähtien. Turun Lintutieteellinen Yhdistys on valittu vuoden lintuyhdistykseksi aiemmin vuosina 1981 ja 1992.

 

LISÄTIETOJA

puheenjohtaja Jari Kårlund, p. 040 835 8313, puheenjohtaja(at)tly.fi
Turun Lintutieteellinen Yhdistys ry

järjestökoordinaattori Inka Plit, p. 010 406 6201, inka.plit(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry


Alkuperäinen tiedote https://www.birdlife.fi/tiedote-20200324/

Posted in Birdlife, Uutiset.