Valtakunnalliset linja- ja pistelaskennat lähestyvät – tule mukaan!

Kaukomuuttajia saapuu nyt ryminällä Suomeen ja nyt on viimeistään hyvä aika suunnitella alkukesän pesimälaskentoja. Pistelaskentojen kausi käynnistyy viikon päästä ja linjalaskentakausi alkaa 1.6. Osallistu laskentatalkoisiin laskemalla yksi tai useampi pistereitti tai vakiolinja. Laskentojen avulla selvitetään lintukantojen muutoksia ja tietoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, suojelussa ja päätöksenteon tukena. Laskennoita koordinoi Luonnontieteellinen keskusmuseo (Luomus) yhteistyössä BirdLife Suomen kanssa.

Pistelaskenta on helppo laskentamuoto, ja siinä lasketaan linnut 20 pisteeltä 5 minuutin ajalta. Pistelaskentojen 40. laskentavuosi käynnistyy, minkä kunniaksi on uusien reittien perustamisen lisäksi mahdollista elvyttää myös vanhoja laskentareittejä. Vanhat elvytettävät reitit löytyvät pistelaskentojen sivuilta: https://luomus.fi/fi/pesimalintujen-linja-pistelaskenta

Vakiolinjat ovat keskimäärin 6 kilometriä pitkiä ja niiden verkosto kattaa koko Suomen 25 kilometrin välein. Vakiolinjojen varauskalenteri löytyy osoitteesta: https://laji.fi/project/MHL.1/form/MHL.1/places

Tällä hetkellä on varattuna 265 linjaa 566 linjasta, ja tavoitetaso vuosittain on noin 300 linjaa. Vapaita linjoja on lähes koko maassa.

Lisätietoja linja- ja pistelaskennoista löytyy osoitteesta https://luomus.fi/fi/pesimalintujen-linja-pistelaskenta, josta löytyy ohjeiden lisäksi mm.

Lisätietoja voi kysyä myös linnustonseurannasta. Linja- ja pistelaskennat sopivat erinomaisesti myös atlasretkeilyyn!

Onnistuneita laskentoja ja hyvää alkukesää!

Aleksi Lehikoinen (Luomus) ja Tero Toivanen (BirdLife Suomi)

Posted in Birdlife, Luomus, Uutiset.