Valtakunnallinen atlastiedote 1.6.2023

Atlastiedote 1.6.2023

Atlaksen mediatiedote 

Täyttyykö miljoona atlashavaintoa? Atlaksen mediatiedote on julkaistu ja löytyy täältä: https://www.birdlife.fi/tiedote-20230601/

Mediatiedotteessa kannustetaan harrastajia ja suurta yleisöä osallistumaan lintuatlakseen ja ilmoittamaan pesintään viittaavat lintuhavainnot vaikkapa kotipihalta tai mökiltä. Lisäksi havaintoja kaivataan erityisesti harvaan asutuilta alueilta. Tiedotteen myötä lintuharrastajille saattaa tulla kysymyksiä lintuatlaksesta. Kannattaa rohkaista kiinnostuneita osallistumaan, neuvoa tarvittaessa indeksien käytössä ja toivottaa kaikkien havainnot tervetulleiksi atlakseen! Kysymyksiä voi myös ohjata yhdistyksen atlasvastaavalle.

Ajankohtaista atlaksessa 

Monet loppukevään muuttajista ovat lajeja, joista on vaikea varmistaa korkeaa pesimävarmuusindeksiä. Tällaisia ovat esimerkiksi pikkusieppo, idänuunilintu, kuhankeittäjä, kerttuset ja muut yölaulajat sekä -huutajat. Näistä lajeista saadaan esiintymiskuva lintuatlakseen laulavien yksilöiden perusteella. Onkin tärkeää, että myös reviiristä kertovat lauluhavainnot ilmoitetaan atlakseen – joillakin lajeilla se on ainoa havaintolähde.

Varmojen pesintöjen määrä kasvaa kesän edetessä ja valtaosa meillä pesivistä linnuista on nyt saapunut reviireilleen. Nyt onkin hyvä aika panostaa atlasretkeilyyn ja kohentaa lähialueen atlasruutujen selvitysasteita. Muista kirjata havainnot myös laulavista linnuista ja tavallisista lajeista, joiden osalta levinneisyyskartat ovat vielä monin paikoin aukkoisia.

Käy Lapissa! 

Lappi on atlaksen suuri huolenaihe. Lappi on Suomesta noin kolmasosa, jota ei ehditä tutkia vasta viimeisenä atlasvuonna 2025. Tietoja tarvitaan joka vuodelta ja koko maan lintuharrastajilta. Käy kesällä Lapissa, pysähtele usein ja ilmoita kaikilta pysähdyksiltä kaikista lajeista atlashavainto! Lapin retkeilyn sivu: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.

Laskennoista atlastietoa 

Osallistu lintulaskentoihin, ne hyödyttävät sekä lintujen pitkäaikaisseurantaa että atlasta! Laskentakausi on nyt meneillään. Vielä ehdit varata vakiolinjan ja tulostaa lomakkeet mukaan maastoon. Tai perusta pistelaskentareitti tai elvytä vanha reitti. Lisätietoa ja ohjeet sivulla: https://www.luomus.fi/fi/pesimalintujen-linja-pistelaskenta.

Ilmoita peipot ja västäräkit atlasviikoilla 

Yleistenkin lajien atlaskartoilla on vielä aukkoja. Tukitaan niitä yhdessä atlasviikoilla 12.–25.6.! Tällöin erityisesti kannustetaan ilmoittamaan atlastietoa myös tavallisista lajeista ja matalilla indekseillä. Ideana on, että harrastajat rohkaistuvat tallentamaan atlastietoa kaikista lajeista, kun muutkin niin tekevät. Ilmoita siis viimeistään tuolloin havaintosi peiposta, harakasta, variksesta, pajulinnusta ja muista tutuista lajeista kaikkialta, missä liikut!

 

Lisätietoa lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:

https://lintuatlas.fi/   sekä   https://www.birdlife.fi/lintuatlas/

Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset): https://tulokset.lintuatlas.fi/

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:

https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/

https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:

https://lintuatlas.fi/indeksit/   sekä   https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:

https://laji.fi/map

Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/

Posted in Atlas-tiedotteet, Birdlife, Uutiset.