Vakiolinjojen varaus onnistuu

Vakiolinjojen varausjärjestelmä on nyt avattu. Kaikki vakiolinjojen varaukset ja tulosten ilmoittaminen hoidetaan uuden varausjärjestelmän kautta. Varausjärjestelmä löytyy Suomen Lajitietokeskuksen sivulta: laji.fi

Näin pääset vakiolinjojen varaussivulle:

Suomen Lajitietokeskus -sivun oikeassa yläkulmassa on painike ”Kirjaudu / Rekisteröidy”. Kirjaudu tai Rekisteröidy järjestelmään seuraamalla annettuja ohjeita. Jos kirjautumisesta tulee kysyttävää tai ongelmia, lähetä sähköpostia osoitteeseen helpdesk[at]laji.fi

Kirjautumisen jälkeen olet Suomen Lajitietokeskuksen etusivulla. Siirry ”Vihko”-sivulle – löydät ”Vihko”-painikkeen sivun ylälaidasta tai alempana olevasta Vihko-ruudusta. Vihkon kautta voit palauttaa linjalaskentatietoja ja talvilintulaskentatietoja.

Vieritä Vihkon sivua alaspäin otsikkoon ”Linnustonseuranta”, jonka alla näkyy kartan näköinen kuvake ”Maalintujen linjalaskennat”. Siitä klikkaamalla pääset Linjalaskenta-sivulle. Sivun ohjeisiin kannattaa tutustua.

Vakiolinjojen varaus:

Linjalaskenta-sivun vasemmalla sivupalkissa on linkki ”Vakiolinjat ja ilmoittaminen”. Siitä päädyt sivulle ”Maalintujen linjalaskennat”. Alempana sivulla näkyy ”Kartta”-välilehdellä Suomen kartta, ja ”Linjaluettelo”-välilehdellä luettelo vakiolinjoista. Voit varata vakiolinjan kumpaakin kautta. Kun valitset kartalta tai linjaluettelosta vakiolinjan, saat näkyviin vakiolinjan perustiedot ja kartan. Vakiolinjan aiemmista laskentakerroista näkyy tällä hetkellä ilmeisesti vain 2018 laskenta, jos olit itse laskijana.

Jos olet uusi varaaja:

Vakiolinjan (minkä tahansa) sivulla on painike ”Pyydä pääsy”. Sitä kautta voit lähettää pääsypyynnön vakiolinjojen varaajaksi. Pääsypyyntö hyväksytään Linnustonseurannassa, ja vasta hyväksynnän jälkeen pääset varaamaan vakiolinjoja. Huom: pääsypyyntö ei ole linjakohtainen, vaan kertaluontoinen toimenpide. Voit lähettää pääsypyynnön myös sellaisen vakiolinjan lomakkeelta, jota et aio varata.

Jos sinut on jo hyväksytty vakiolinjojen varaajaksi:

Valitsemasi vakiolinjan sivulla on painike ”Varaa”, josta saat varattua kyseisen vakiolinjan itsellesi. Saman sivun kautta voit myöhemmin myös palauttaa vakiolinjalaskennan tiedot, sillä varauksen jälkeen vakiolinjan sivulle tulee painike ”Ilmoita uusi laskenta tälle reitille”. Jos et aiokaan tehdä linjalaskentaa, voit palauttaa linjan vapaaksi ”Vapauta varaus” -painikkeesta. Toiveena on, että vakiolinjoja varataan laskemisaikomuksessa eikä ’varmuuden vuoksi’, sillä muut laskijat suunnittelevat liikkumistaan vapaina olevien vakiolinjojen mukaan.

Vakiolinjojen priorisointi?

Kaikki vakiolinjoihin liittyvät ominaisuudet eivät ole vielä toiminnassa. Tärkeiden elinympäristöjen linjat, edellisten laskentojen vuodet ja päivämäärät tai harvoin lasketut vakiolinjat eivät siten vielä näy. Suuntaa antavaa viitettä voit katsoa vanhentuneesta viime vuoden varaustilannetaulukosta:

https://koivu.luomus.fi/seurannat/linjalaskenta/vakiolinjat.php

Vanhasta taulukosta näkyy tärkeiden elinympäristöjen linjat sekä menneiden vuosien laskentapäivämäärät, joiden määrän perusteella voi päätellä, mitä linjoja on laskettu harvoin. Muutoin taulukon tietoja ei tule käyttää, sillä niihin on tullut päivityksiä.

Tiedotan, kun vakiolinjoille saadaan lisää ominaisuuksia, mutta näillä päästään jo varaamaan. Jos tulee kysyttävää, niin laita viestiä osoitteeseen linnustonseuranta@luomus.fi

Mukavaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

Heidi

Heidi Björklund
FT, tutkimuskoordinaattori
Eläintieteen yksikkö

Posted in Birdlife, Havainnot, Suojelu ja tutkimus, Uutiset.