Uutta lintulivessä: metson soidin

Mediatiedote 22.4.2022

BirdLifen livekamerat vievät jälleen suoraan lintujen pariin. Tänä keväänä lintulivessä voi seurata metson soidinta, Espoon Laajalahden kevättä sekä lintuluodon elämää Merenkurkussa.

Metson soidinta seurataan nyt ensi kertaa lintulivessä. Päijäthämäläisellä männikköalueella sijaitsevalla soidinpaikalla on tänä keväänä käynyt toistaiseksi yksi metsokukko, mutta viime vuonna kolme kukkoa taisteli saman paikan hallinnasta, kunnes suurin ja voimakkain kukko jäi kukkulan kuninkaaksi.

Metsokukot saapuvat soidinpaikalle aamuhämärissä. Naarasmetsot eli koppelot tarkkailevat aluksi soidinta kauempaa, mutta tulevat lähemmäs soitimen edetessä. Soidin on kiihkeimmillään huhtikuun lopun ja toukokuun alun varhaisina aamuina. Jo aamupäivällä soidinpaikka hiljenee.

Lisäksi lintulahden kevät ja selkälokkien pesintä

Espoon Laajalahden lintulive on käynnistynyt talvitauon jälkeen. Pääkaupunkiseudun parhaisiin lintukohteisiin kuuluva Laajalahti on vielä osin jäässä, mutta pian sulapaikat täyttyvät vesilinnuista, lokeista ja kahlaajista.

Viime vuoden tapaan BirdLifen livekamera seuraa myös Merenkurkussa sijaitsevalla luodolla lintujen kevättä ja kesää. Saarella pesii muun muassa uhanalaisia selkälokkeja sekä harmaalokkeja ja merimetsoja. Kamera liittyy tutkimukseen, jossa selvitetään selkälokin ekologiaa ja pesimämenestystä. Livekameran avulla voidaan seurata pesintöjä lintuja häiritsemättä.

Kaikki kolme kameraa välittävät teräväpiirtokuvaa ja ääntä ympäri vuorokauden. Livekameroita voi seurata osoitteessa www.birdlife.fi/lintulive. Lähetys metson soidinpaikalta on toteutettu yhdessä BirdLife Päijät-Hämeen ja Elenian kanssa.

Aiemmin BirdLifen lintulivessä on seurattu muun muassa lintujen talviruokintapaikkaa läntisellä Uudellamaalla sekä kurkien syksyistä kokoontumista Vaasan Söderfjärdenille.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: tjäder (metso), silltrut (selkälokki), gråtrut (harmaalokki), storskarv (merimetso)

 

VIDEO JA VALOKUVIA BirdLifen lintulivestä vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä:

 

LISÄTIETOJA

toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa, p. 010 406 6207, aki.arkiomaa(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Posted in Birdlife, Uutiset.