Tornien taistossa tuhansia osallistujia

Vierailijat tutustuivat Tornien taistoon Laihian Levanevalla. Kuva: Marko Vainionpää

Vierailijat tutustuivat Tornien taistoon Laihian Levanevalla. Kuva: Marko Vainionpää

Mediatiedote 6.5.2023

BirdLife Suomen Tornien taisto -tapahtuma järjestettiin tänään 28. kerran. Tapahtumaan osallistuttiin yli 300 lintutornissa ympäri maan, ja päivän aikana torneissa havainnoi ja vieraili yli 3 000 ihmistä.

Tänä viikonloppuna voi osallistua myös myös Bongaa päivä pihalla -tapahtumaan, joka jatkuu vielä huomenna. Sen tuloksiin palataan ensi viikolla.

100 lajin raja rikki 8 tornissa

Lintuja havainnoitiin enimmäkseen heikkotuulisessa poutasäässä. Yö oli kuitenkin kylmä, ja aamulla oli pakkasta eteläisintä Suomea myöten. Monia hyönteissyöjälintuja havaittiinkin vielä niukasti. Tervapääsky nähtiin vain Helsingin Lauttasaaressa, satakieli kuultiin kahdessa tornissa ja käki runsaassa 20 tornissa. Näkyvä muutto oli useimmilla paikoilla vaisua.

Vähintään sata lajia havaittiin seitsemässä rannikkoalueen tornissa Helsingin ja Pyhäjoen välillä. Myös sisämaassa Säkylän Köyliössä Vinnarin lintutornissa rikottiin täpärästi sadan lajin raja. Eniten lajeja (108) havaittiin Kristiinankaupungin Siipyyssä. Pohjoisimmassa mukana ollessa tornissa Inarin Kaamasessa yllettiin 28 lajiin.

Tapahtuman aikana klo 5–13 torneista havaittiin kaikkiaan yli 200 lajia. Päivän harvinaisin lintu oli Kokkolassa Vattajan lintutornista nähty amerikanmustalintu. Laji on havaittu Suomessa vain kymmenen kertaa aikaisemmin. Muita harvinaisuuksia olivat muun muassa ruokosirkkalinnut Helsingissä ja Urjalassa, kiljukotkat Lahdessa ja Kokkolassa sekä niittysuohaukka Virolahdella.

Ruotsi voitti “maaottelun”

Tornikisa käytiin tänään samaan aikaan myös Ruotsissa ja Tanskassa. Ruotsissa kisaan osallistui lähes 90 tornia, ja suurimman lajimäärän (110) kuittasi Hångersudden lintutorni kuuluisalla Hornborgasjönin lintujärvellä. Tanskassa oli kylmää ja sateista eikä sadan lajin rajaa rikottu.

Tornien taistossa joukkueet pyrkivät pelkästään lintutornissa havainnoiden näkemään tai kuulemaan mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Samalla opastetaan yleisöä ja tehdään lintuharrastusta tunnetuksi. Joukkueiden osallistumismaksuilla tuetaan tänä vuonna maakotkien lähetinseurantaa. Tornien taisto järjestetään vuosittain toukokuun alussa.

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: tornseglare (tervapääsky), näktergal (satakieli), gök (käki), amerikansk sjöorre (amerikanmustalintu), vassångare (ruokosirkkalintu), större skrikörn (kiljukotka), ängshök (niittysuohaukka)

VALOKUVA vapaasti julkaistavaksi Tornien taistosta uutisoitaessa:

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Posted in Birdlife, Uutiset.