Suomelle uusi lintulaji nähtiin Kemiönsaaressa

Mediatiedote 16.5.2021

Kivikkosatakieli © Riitta Mattsson

Suomen ensimmäinen kivikkosatakieli (Irania gutturalis) havaittiin eilen puolenpäivän aikaan Kemiönsaaressa. Heidi Mattsson huomasi perheen mökin pihalla linnun, jota ei ollut koskaan aikaisemmin nähnyt. Hänen äitinsä Riitta Mattsson sai linnusta muutaman kuvan ja isänsä Rainer Mattsson tunnisti näistä lajin illalla töistä tultuaan.

Kivikkosatakielikoiras muistuttaa etäisesti leppälintukoirasta. Molemmilla on oranssinruskea vatsapuoli, harmaa selkäpuoli ja laajalti mustaa naamassa. Kivikkosatakieli on kookkaampi, kurkussa on valkea laikku ja pyrstö on musta.

Kivikkosatakieli pesii kivikkoisilla ja pensaikkoisilla rinteillä Turkista Himalajan länsipuolelle ja talvehtii Itä-Afrikassa. Lajia on jo pitkään odotettu havaittavan Suomessa, vaikka se on Euroopassa suurharvinaisuus. Ruotsissa kivikkosatakieli on havaittu yhdeksän ja Norjassa kaksi kertaa. Kemiönsaaren havainto tehtiin tyypilliseen aikaan, sillä aiemmista Pohjoismaiden havainnoista seitsemän on toukokuulta.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 482 luonnonvaraista lintulajia. Edellinen maalle uusi lintulaji oli toukokuussa 2019 havaittu pikkupajusirkku.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: vitstrupig näktergal (kivikkosatakieli), rödstjärt (leppälintu), dvärgsävsparv (pikkupajusirkku)


Alkuperäinen tiedote: https://www.birdlife.fi/tiedote-20210516/

Posted in Birdlife, Havainnot, Uutiset.