Suomelle uusi lintulaji havaittiin Pirkanmaalla

Isoliitaja © Valtteri Rosenberg

Mediatiedote 11.9.2023

Suomen ensimmäinen isoliitäjä (Puffinus gravis) havaittiin viikonloppuna Mänttä-Vilppulassa. Kolhon Ukonselällä veneillyt Juha Hakanen kuvasi sunnuntaina venettään seurannutta erikoisen näköistä lintua ja lähetti kuvan määritettäväksi BirdLife Suomen Pirkanmaan yhdistykselle.

Liitäjät ovat valtamerilintuja, joilla on hyvin luonteenomainen lentotapa, Ne lentävät matalalla vuoroin voimakkain siiveniskuin ja vuoroin liitäen. Isoliitäjä on hieman harmaalokkia pienempi.

Isoliitäjä pesii eteläisellä pallonpuoliskolla Tristan da Cunhalla ja Falklandsaarilla mutta kiertelee pesimäajan ulkopuolella laajalti Pohjois-Atlantille saakka – kesällä pohjoiseen Amerikan rannikkoa seuraten ja syksyllä takaisin pesimäalueille Euroopan puoleisilla vesillä. Pohjois-Euroopassa laji on kuitenkin hyvin harvinainen: Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa laji on nähty kaikkiaan noin 50 kertaa, eikä kertaakaan Itämerellä. Yksi havainnoista on Ruotsin Vänerniltä.

Pirkanmaalle harhautunut isoliitäjä on havaittu Ukonselällä edelleen tänä aamuna, ja se kuuluu käyneen kalastajien muikkuverkoilla jo lauantaina, mahdollisesti jo viime viikollakin.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 487 luonnonvaraista lintulajia. Havaintoa Suomenlahdella elokuun alussa havaitusta Suomen ensimmäisestä ruskosuulasta ei ole vielä käsitelty.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: större lira (isoliitäjä), gråtrut (harmaalokki), brunsula (ruskosuula)

 

VALOKUVA vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Arto Halttunen) mainittava

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

 


Alkuperäinen tiedote: https://www.birdlife.fi/tiedote-20230911/

Posted in Birdlife, Havainnot, Uutiset.