Selja perhana!

Siikajoen Saarikoskella pesinyt arosuohaukkanaaras Selja sai kolmantena suomalaisena arosuohaukkana GPS-GSM -lähettimen selkäänsä 1.7.2018. Alun perin Seljan pesässä oli viisi munaa, mutta kaksi niistä jäi kuoriutumatta. Viimeisen kolmesta poikasestaan Selja sai siivilleen heinäkuun puolivälissä. Pesimätouhut lintu jätti taakseen 28.7.

Ensin Seljan matka näytti suuntautuvan ennustettuun suuntaan eli lounaaseen. Aiempien havaintojen perusteella oletetaan, että Selja matkaisi lopulta Länsi-Euroopan kautta Länsi-Saharaan talvehtimaan. Lento lounaisiin ilmansuuntiin jäi kuitenkin lyhyeksi. Arosuohaukkanaaras pysähtyi rannikon tuntumaan Kokkolan Lohtajalle, mutta vain kahdeksi päiväksi. Sen jälkeen Selja teki täyskäännöksen ja lensi liki luotisuoraan pohjoiseen kohti Lappia.

Aivan odottamatonta Seljan Lapin matkailu ei ollut, sillä samoin teki myös viimevuotinen lähetinlintu Letto, joka lensi pesinnän päätyttyä kymmeneksi päiväksi Ruotsin Lappiin – inhimillisestä näkökulmasta tekisi mieli arvata, että hermolomalle.

Ensimmäisen Lapin yönsä Selja vietti Ounasjokisuiston saarilla Rovaniemellä. Seuraavana aamuna se jatkoi matkaa – ja katosi. Seljan lähetin tarvitsee GSM-yhteyden. Iltapäivällä 31.7. Selja lensi Puljun erämaakylän itäpuolella katveeseen.

Ensi alkuun en hermostunut. Odotetaan vain rauhassa pari viikkoa, ja kyllä se sieltä takaisin tulee. Ei tullut. Maanantaina 13.8. suihkuvirtauksen suunta kääntyi pitkästä aikaa etelää kohti. Ajattelin, että myötätuuli tuo Seljan takaisin puhelinverkkoon. Ei tuonut. Kolmen, neljän viikon odotuksen jälkeen toivo alkoi hiipua.

GSM-signaali oli ollut viimeisessä paikannuksessa heikko, mikä yhdessä muiden tietojen kanssa viittasi siihen, ettei Seljalla ollut mitään hätää. Se vain lensi erämaahan. Kuitenkin kuukauden odotus tuntui aivan liian pitkältä. Syysmuuton olisi kuulunut jo alkaa. Mitä ihmettä Seljalle oli tapahtunut? Oliko se jäänyt kotkan saaliiksi? Vai oliko lähetin kenties lakannut toimimasta?

Viimein, 2.9., Seljan lähetin sai yhteyden verkkoon ja salaisuudet paljastuivat. Selja elää!

Perhanan lintu oli etsinyt kutakuinkin Venäjän ulkopuolisen Euroopan syrjäisimmän kolkan Norjan puolelta Pöyrisjärven erämaa-alueen pohjoispuolelta Finnmarksviddanista ja jäänyt sinne kuukaudeksi sopulijahtiin.
Tätä kirjottaessa helpotus on suunnaton. Seikkailu Seljan kyydissä jatkuu!

Ari-Pekka Auvinen

Posted in Suojelu ja tutkimus, Uutiset.