Pääskykahlaajasta uusi laji PPLY:lle

© Veli-Matti Pakanen

Veli-Matti Pakanen löysi 16.6.2021 pääskykahlaajan Vihreäsaaresta pesäntarkastus- ja rengastusreissullaan. Satama-alue on suljettu. Sinne vaadittava kulkulupa Veli-Matilla on. Alueelle EI SAA mennä ilman lupaa EIKÄ Satamaa saa häiritä kyselyillä. Lupia alueella liikkumiseen ei myönnetä.

Aluetta pyritään pitämään mekaanisesti avoimena. PPLY:nkin porukkaa on käynyt siellä raivaustalkoissa. ELY-keskus järjestää alueella jyrsintää, raivausta yms. Rantatyöryhmä, jonka jäsen Veli-Mattikin on, ohjaa alueelle rakennustyömailta soramaiden levitystä. Vastaavat avoimet kentät ovat huvenneet viime vuosina reipasta vauhtia Oulun rantaseuduilta. Ensisijaisena tavoitteena on pikkutiiran pesinnän auttaminen, mutta samalla hoitotoimista hyötyvät muutkin tiirat ja kahlaajat. Toistaiseksi petopaine, erityisesti supikoira ja viime vuosina yksi kesyhkö kettu, on ollut jarruna pesintämenestykselle.

Pääskykahlaajaa voi tarkkailla Hietasaaresta Rantakurvin lintutornilta, jonne se näkyy hyvin kaukoputkella sen saalistellessa hyönteisiä. Toisinaan lintu istuu tornille näkyvän sorakasan päälle, mutta bongareiden harmiksi se viihtyy usein hiekkakentällä, joka ei näy tornille. Portilta EI SAA kysellä kulkulupia.

Pääskykahlaajaa voi tarkkailla Hietasaaresta Rantakurvin lintutornilta, jonne se näkyy hyvin kaukoputkella sen saalistellessa hyönteisiä. Linnun suosikkialue on ympyröity kuvaan. Toisinaan lintu istuu tornille näkyvän sorakasan päälle, mutta bongareiden harmiksi se viihtyy usein hiekkakentällä, joka ei näy tornille. Portilta EI SAA kysellä kulkulupia.

© Veli-Matti Pakanen

 

Posted in Havainnot, Uutiset.