Mustapääsirkku Oulunsalon Riutussa!

Kajaanilainen Juha Tervo löysi PPLY:n ensimmäisen mustapääsirkun 12.7.2020 klo 14:52 Oulunsalon Riutusta © Juha Tervo

Juha Tervo oli lopettelemassa pidempää kuvaussessiota Riutussa, kun pensaiden välistä näkyi räikeän värinen lintu. Kirkkaan keltaista, musta pää. Ei ole kyllä ihan tavallisia lintulaudoilla kävijöitä. Siitä vaan kamera laulamaan, kun oli valmiiksi jo kaulalla. Lintu lennähti pian lähistölle näkymättömiin. Ei näyttänyt lähtevän kauemmas kalasatamasta. Kello läheni kolmea iltapäivällä.

Autossa olleesta lintukirjasta löytyi sopiva ehdokas, mustapääsirkku. Levinneisyyskartan mukaan ei asusta lähelläkään Suomea. Kuvia Whatsappilla kainuulaiselle lintuharrastajalle Hannu Rönkölle, jolta tuli vahvistusviesti lajista. Kyllä se mustapääsirkku on, superharvinaisuus.

Hannu laittoi hälytyksen Bongariliiton tiedotukseen: ”12.07.2020 16:55 MUSTAPÄÄSIRKKU Oulu Oulunsalo, Hailuodon lauttaranta,1k p. Liikkunut kalasataman suuntaan hetki sitten. Löytäjä Juha Tervo, ilm. kuvan nähnyt/rönha”. Sittenpä paikalla riittikin kävijöitä. Useampi kymmen bongari ehti nähdä linnun illan aikana. Ralli jatkui seuraavana aamuna. Ensimmäinen päivitysviesti tuli klo 4:40. Päivän mittaan vauhti vain parani, kun etelän bongarit ehtivät paikalle ja Tiirasta havainnon hoksineet paikalliset harrastajat liittyivät mukaan.

Mustapääsirkku on uusi laji PPLY:lle, ks lajilista.

 

Posted in Havainnot, Uutiset.