Lokakisa liittoumalle KPLY+MLY selvin lukemin

Yhdistysten välisen lokakisan lopputilanne oli varsin selkeä: KPLY+MLY 177 – PPLY 173. Yksittäisinä yhdistyksinä KPLY keräsi 163 ja MLY 156 lajia. Tämä oli jo toinen KPLY+MLY:n voitto ja toinen kerta yhdistelmäjoukkueena. Kaikki muut 11 kisaa on vienyt PPLY.

Uusia lajeja kisaan saatiin peräti viisi: punakaulahanhi, mandariinisorsa, kiljukotka, eskimosirri ja vesipääsky. Kisan ehkä ”kovin” laji, amerikankurmitsa, on tavattu kisassa jo aiemminkin vuonna 2009. Silloin Suomen ensihavaintona. Limingan Virkkulasta 17.10. löytyneet punakaulahanhet päätyivät lopulta kaikkien yhdistysten lajilistalle. Ensin ilmeinen pariskunta viihtyi tuhansien metsähanhien seurassa Liminganlahdella ja Limingan ja Tyrnävän peltoalueilla 17.–27.10. kunnes 27.10. aamulla 7:46 tuli viesti: ”Punakaulat muutolle etelään 460 metsurin ja 6 valkkarin kanssa”. Ei tarvinnut pitkään odotella kun Kalajoelta tuli tieto, että täällähän ne menevät. Pikaisesti laskien olivat painaneet menemään 60 km/h. Heti perään sitten havainto Pietarsaaresta ja eikös vain vielä MLY:nkin alueelta Vaasasta kahdesta paikkaa.

Kisa ratkesi 27.10. Sitä ennen tilanne oli PPLY:n hyväksi 170 – 168. Ratkaisupäivänä PPLY sai vielä pikkulokin ja lapinpöllön sekä  seuraavana punasotkan. KPLY + MLY revitteli loppukirissään 27.10. lajit punakaulahanhi, arosuohaukka, kiljukotka, isolokki ja valkopäätiainen, 28.10. kuovi ja arotasku ja vielä 29.10. niitiksi pikkukajava ja turturikyyhky.

Amerikankurmitsa 19.10 PPLY:n Siikajoen Varessäikällä. Löytäjät Kari Varpenius ja Heikki Tuohimaa. PPLY:n kolmas, Suomen neljäs eli Pohjois-Pohjanmaa on todellinen hot spot tälle harvinaisuudelle. © Heikki Tuohimaa

Ässiä KPLY+MLY sai 23 kpl: mandariinisorsa, allihaahka, jääkuikka, jalohaikara, ruskosuohaukka, arosuohaukka, hiirihaukka, kiljukotka, nuolihaukka, kuovi, rantasipi, merikihu, etelänkiisla, pikkukajava, aroharmaalokki, sarvipöllö, räystäspääsky, isokirvinen, sinirinta, arotasku, viiksitimali, valkopäätiainen ja nokkavarpunen. PPLY puolestaan 18 kpl: pikku-uikku, mustakurkku-uikku, tunturihaukka, amerikankurmitsa, luhtakana, isosirri, eskimosirri, vesipääsky, valkoviklo, heinäkurppa, huuhkaja, lapinpöllö, taigakirvinen, luotokirvinen, keltavästäräkki, virtavästäräkki, sinipyrstö, hippiäisuunilintu ja pikkulepinkäinen.

Ennen kisaa spekuloitiin hieman sillä, että PPLY:kin liittoutuisi jonkun tai joidenkin pohjoisten yhdistysten kanssa. Jos näin olisi tehty, niin lisälajeja olisi tullut:

  • LLY 5: hiirihaukka, sinirinta, mustaleppälintu, mustakaularastas ja mäntysirkku
  • Xenus 2: nuolihaukka ja räystäspääsky
  • Kuusamo 0: –
  • Kainuu 1: nokkavarpunen

Seuraavaa kisaa odotellen.

Kisasivu: http://www.pply.fi/pinnat-ja-rallit/linturallit/lokakisa-2019/

Eskimosirri 19.10. Lumijoen Lamunkarilla. Löytäjät Tuomas Herva ja Petri Haapala. PPLY:n toinen kautta aikain. Suomen seitsemäs. © Kalle Hiekkanen

Posted in Pinnat ja rallit, Uutiset.