Lintuharvinaisuuksien viikko

Lintutilanne Suomessa 11.10.2016

Tällä hetkellä näkyvimpiä lintuja ovat räkättirastaat, joiden suuret levottomat ja äänekkäät parvet liikkuvat pitkin peltoalueilta ja pihoja. Parvissa on yleisesti mukana musta-, punakylki- ja kulorastaita. Laulurastaita enää vähän, sillä niiden pääjoukot ovat jo poistuneet Suomesta. Myös tilhiä on nyt hyvin liikkeellä. Eniten laskettiin Kokkolassa Tankarin lintuasemalla, jossa lokakuun viidentenä kirjattiin yli 3000 tilheä.

Pohjoisessa laulujoutsenet ovat kertyneet yhä suurempiin parviin sään kylmenemistä odottamaan. Tyrnävällä laskettiin 4.10 yli 2500 laulujoutsenta. Valkoposkihanhien muutto on hiljakseen myötätuulessa jatkunut. Viimeisin vilkas muuttopäivä oli 4.10, jolloin esimerkiksi Ruokolahdelta ynnättiin 80 000 muuttavaa hanhea. Lisää valkoposkihanhimuuttoja on vielä tulossa, sillä muutama kymmenen tuhatta lintua ruokailee edelleen itäisen Suomen pelloilla.

Viime päivien suurin yllätys on ollut isokäpylintujen esiintyminen länsirannikolla. Huippuna 9. lokakuuta Kristiinankaupungissa laskettiin peräti 865 muuttajaa. Näin vilkasta isokäpylintuliikehdintää ei ole Suomessa miesmuistiin todettu.

Aikataulustaan selvästi myöhässä ovat olleet Utössä 9.10 havaittu törmäpääsky, samana päivänä Espoossa nähty käki ja 7.10 Helsingistä löydetty sirittäjä.

Viikon varrella on havaittu pitkä lista harvinaisuuksia: mustanmerenlokki Kristiinankaupungissa, arotasku Kajaanissa, ruskouunilintu Helsingissä ja Asikkalassa, hippiäisuunilintuja viidessä ja taigauunilintuja 15 paikassa. Viitatiaisetkin ovat ilahduttaneet 7 paikassa. Erittäin harvinainen taigarautiainen on havaittu peräti kolmessa paikassa viikon aikana. Edellisestä taigarautiaishavainnosta ehti kulua yli kymmenen vuotta. Myös 8.10. Luvian Säpistä löytynyt huippuharvinainen vaaleakultarinta ja Tankarista yhytetty punapyrstölepinkäinen ovat saaneet monen harvinaisuuksista innostuneen lintuharrastajan sydämen tykyttämään. Nyt on syksyn lintuharvinaisuuksien huippuaika.

Lähde: www.birdlife.fi

Posted in Harrastus, Havainnot, Uutiset and tagged , .