Koko Eurooppa seurasi muuttolintuja – Suomessa nähtiin yli 1,5 miljoonaa lintua

Helsinki, Herttoniemi 1.10.2022, kuva: Jaana Sarvala

Mediatiedote 4.10.2022

Viime viikonlopun BirdLifen EuroBirdwatch-tapahtumassa tarkkailtiin muuttolintuja 35:ssä Euroopan ja Keski-Aasian maassa. Euroopan suurimmassa lintuharrastustapahtumassa järjestettiin 750 linturetkeä tai muuta tapahtumaa, joihin osallistui lähes 20 000 ihmistä.

Suurin osa muuttolinnuista on lähtenyt Suomesta ja taittaa matkaa jo etelämpänä. Nyt kurkimuuttoa ihailtiin Luxemburgissa ja näyttävää petolintumuuttoa Georgiassa, mutta Suomikaan ei jäänyt paitsioon.

Komeaa muuttoa nähtiin monin paikoin. Esimerkiksi lauantaina Kirkkonummella muutti lähes 50 000 peippoa ja sunnuntaina Helsingissä puolestaan muutti yli 13 000 sepelkyyhkyä. Hankoniemen kärjessä laskettiin viikonlopun aikana 5 000 muuttavaa sinitiaista. Närhiä oli edelleen sadoittain liikkeellä, ja Kymenlaakson rannikolla muutti lauantaina satoja hiirihaukkoja.

Eniten lintuyksilöitä – yli 1,5 miljoonaa – laskettiinkin Suomessa. Harvinaisimpia lintuja Suomessa olivat kashmirinuunilintu Kokkolassa ja amerikanhaapana Kuusamossa.

EuroBirdwatch-tapahtuman tavoitteena on edistää muuttolintujen suojelua. Muuttolinnut kohtaavat matkallaan monia vaaroja, joista suurimpia ovat ilmastonmuutoksen ja tehostuneen maankäytön aiheuttamat ympäristömuutokset sekä laiton metsästys. BirdLifen tavoite on turvata linnuille tärkeiden elinympäristöjen säilyminen pesimäalueilla, muutonaikaisilla levähdyspaikoilla ja talvehtimisalueilla.

EuroBirdwatch järjestetetään vuosittain lokakuun alussa. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin jo 30. kerran.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: trana (kurki), bofink (peippo), ringduva (sepelkyyhky), blåmes (sinitiainen), nötskrika (närhi), ormvråk (hiirihaukka), bergtajgasångare  (kashmirinuunilintu), amerikansk bläsand (amerikanhaapana)

 

VALOKUVA vapaasti julkaistavaksi EuroBirdwatchista uutisoitaessa
(Helsinki, Herttoniemi 1.10.2022, kuva: Jaana Sarvala)

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Posted in Birdlife, Havainnot, Uutiset.