Ilmoita joutsenhavaintosi ensi viikonloppuna

© Jyrki Mäkelä

Mediatiedote 24.10.2022

BirdLife Suomi järjestää Joutsenbongaus-tapahtuman ensi viikonloppuna 29.–30.10. Tapahtuman tarkoituksena on selvittää, kuinka suuri on Suomen syksyinen laulujoutsenkanta ja mille paikoille joutsenet kerääntyvät ennen syysmuuttoa Länsi-Eurooppaan. Tapahtumassa kerätään havaintoja myös muista Suomessa esiintyvistä joutsenlajeista.

Joutsenbongaus on järjestetty aikaisemmin syksyinä 2012–2014 sekä 2017. Viimeksi eli viisi vuotta sitten lokakuun lopussa havaittiin noin 52 000 laulujoutsenta ja syyskannan suuruudeksi arvioitiin 65 000–70 000 yksilöä. Suomen syyskanta koostuu meillä pesivistä laulujoutsenpareista ja niiden poikasista, pesimättömistä esiaikuisista linnuista ja Suomen kautta muuttavista Venäjän joutsenista.

Tapahtumassa yhteistyössä mukana oleva sähkönjakeluyhtiö Elenia Oy on vuosia suojellut joutsenia asentamalla voimalinjoihin lintupalloja, joita joutsenet osaavat varoa.

Joutsenbongaukseen voi osallistua ilmoittamalla tulevan viikonlopun joutsenhavaintonsa osoitteessa www.joutsenbongaus.fi. Joutsenbongauksen tuloksia voi seurata tapahtuman tulossivuilla.

 

OSALLISTUMISOHJEET

  • Joutsenbongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa. Joutsenbongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua.
  • Ilmoita joutsenhavaintosi verkkosivulla www.joutsenbongaus.fi lauantaina 29.10. avautuvalla lomakkeella. Ilmoita viikonlopun havaintosi viimeistään tiistaina 1.11.

VALOKUVIA JA ÄÄNTÄ vapaasti käytettäväksi uutisoinnin yhteydessä

LISÄTIETOJA

suojeluasiantuntija Tero Toivanen, p. 010 406 6203, tero.toivanen(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Posted in Birdlife, Havainnot, Uutiset.