Euroopalle uusi lintulaji havaittiin Kilpisjärvellä

Mediatiedote 18.7.2021

Kamtshatkanuunilintu © Petteri Lehikoinen

Suomen ja tiettävästi Euroopan ensimmäinen kamtshatkanuunilintu (Phylloscopus examinandus) havaittiin tänään iltapäivällä Enontekiön Kilpisjärvellä. Käsivarren Lapissa retkellä olleet Petteri ja Aleksi Lehikoinen sekä Hanna Laakkonen kuulivat oudon laulajan, jota eivät tunnistaneet. Näkyviin saatu lintu näytti lapinuunilinnulta, mutta laulu ei sopinut sille.

Kokeneet määrittäjät kuuntelivat itäisempien sukulaislajien laulua, ja laulu sopikin kamtshatkanuunilinnulle. Varmuuden vuoksi lintu vielä pyydystettiin ja mitattiin. Myös mitat sopivat paremmin kamtshatkanuunilintuun kuin lapinuunilintuun. Lopullinen lajimääritys varmistuu, kun linnusta pudonneista höyhenistä tehdään DNA-analyysi.

Kamtshatkanuunilintu pesii Aasian itäisimmissä osissa Tšuktšien niemimaalla, Kamtšatkan niemimaalla sekä Sahalinin saarella. Laji talvehtii Filippiineillä ja Indonesiassa. Euroopasta ei ole aiempia hyväksyttyjä havaintoja lajista, joskin Norjasta ilmoitettiin mahdollinen kamtshatkanuunilintu syyskuussa 2016.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 482 luonnonvaraista lintulajia. Edellinen maalle uusi lintulaji oli toukokuussa havaittu kivikkosatakieli.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: kamtjaktanordsångare (kamtshatkanuunilintu), nordsångare (lapinuunilintu), vitstrupig näktergal (kivikkostakieli)

 

VALOKUVA kamtshatkanuunilinnusta Kilpisjärvellä 18.7. vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Petteri Lehikoinen / Avescapes) mainittava

LISÄTIETOJA

Petteri Lehikoinen, p. 040 723 3383, petteri.lehikoinen(at)helsinki.fi

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry


Alkuperäinen tiedote: https://www.birdlife.fi/tiedote-20210718/

Posted in Havainnot, Uutiset.