Ensi viikonloppuna bongataan joutsenia

BirdLife Suomi järjestää Joutsenbongaus-tapahtuman ensi viikonloppuna 28.–29.10. Tapahtuman tarkoituksena on lisätä ihmisten kiinnostusta luontoon ja samalla selvittää, kuinka paljon Suomessa on syksyllä joutsenia ja missä ne levähtävät.

Joutsenbongaus on järjestetty aikaisemmin syksyinä 2012–2014. Viimeksi eli kolme vuotta sitten lokakuun lopussa havaittiin noin 57 600 laulujoutsenta ja syyskannan suuruudeksi arvioitiin noin 70 000 laulujoutsenta. Syyskanta muodostuu meillä pesivistä pareista ja niiden poikasista, pesimättömistä esiaikuisista linnuista ja Suomen kautta muuttavista Venäjän joutsenista.

Joutsenhavaintojen lisäksi voi ilmoittaa paikkoja, joissa sähköverkko on riski joutsenille. Havaittuja törmäyksiä on ilmoitettu yli sadalta paikalta eri puolilta Suomea. Tapahtumassa yhteistyössä mukana oleva sähkönjakeluyhtiö Elenia Oy on vuosia suojellut joutsenia asentamalla sähköverkkoon lintupalloja, joita joutsenet osaavat varoa.

Joutsenbongaus-viikonlopun havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.joutsenbongaus.fi tai postikortilla. Joutsenbongauksen tuloksia päivitetään BirdLife Suomen sivuille viikonlopusta lähtien.

 

OSALLISTUMISOHJEET

Joutsenbongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa. Joutsenbongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua.

Ilmoita joutsenhavaintosi verkkosivuilla www.joutsenbongaus.fi lauantaina 28.10. avautuvalla lomakkeella.

Ilmoita havaintosi BirdLifelle viimeistään tiistaina 31.10. osoitteessa www.joutsenbongaus.fi

 

VALOKUVIA JA ÄÄNTÄ vapaasti käytettäväksi uutisoinnin yhteydessä: https://www.birdlife.fi/medialle/materiaali/joutsenbongauskuvia/

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 040 5555 393, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Posted in Uutiset.