BirdLifen seurantamerikotka Jykä on todennäköisesti tapettu

Mediatiedote 9.5.2023

BirdLife Suomen satelliittilähettimellä seuraama merikotkakoiras Jykä on todennäköisesti tapettu Puolangalla. Kotkan satelliittilähetin löytyi viikko sitten läheltä viimeisimpiä paikannuksia, ja vaikuttaa siltä, että lähetin oli irrotettu teräaseella. Itse lintua ei ole vielä löydetty. Poliisi epäilee luonnonsuojelurikosta ja pyytää havaintoja asiasta.

Jykä oli tieteelle arvokas, sillä se oli vasta toinen aikuinen merikotka, jonka elintapoja on Suomessa seurattu satelliittilähettimellä. Tuhannet ihmiset ovat seuranneet Jykän vaiheita BirdLifen verkkosivuilla, lehdissä ja sosiaalisessa mediassa.

Jykäksi nimetty merikotka löytyi uupuneena ja haavoittuneena Kuusamosta keväällä 2020. Se parani hoidossa nopeasti ja vapautettiin BirdLifen lahjoittajien mahdollistaman satelliittilähettimen kera. Jykän arvioitiin tällöin olleen noin seitsemänvuotias eli juuri lisääntymisiän kynnyksellä oleva aikuinen koiras.

Kesän 2020 Jykä vaelteli eri puolilla Pohjois-Suomea ja vietti talvensa Tukholman seudulla. Kesällä 2021 se vaikutti paikannusten mukaan löytäneen reviirin, ja kun samalla paikalla havaittiin toinenkin aikuinen merikotka, Jykän arveltiin pariutuneen. Kesällä 2022 sama toistui, mutta pesintää ei todettu. Pitkäikäiset kotkat viettävät usein jonkin aikaa ”kihlaparina” ennen pesinnän aloittamista.

Jykän aurinkokennoilla toimiva lähetin oli aiempinakin vuosina hiljentynyt talveksi, mutta tänä keväänä paikannuksia ei enää saatu odotettuun aikaan.

”Olin hyvin huolissani tilanteesta, ja pettymys oli valtava, kun löysin linnun lähettimen”, kommentoi Jykälle lähettimen asentanut Jyrki Mäkelä. ”Toivottavasti poliisi saa selville Jykän kuolemasta vastuussa olevan henkilön”.

 

VALOKUVA Jykä-merikotkasta vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Jyrki Mäkelä) mainittava

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Jyrki Mäkelä, p. 040 750 4511, jyrkimakela64(at)gmail.com

Posted in Birdlife, Uutiset.