BirdLife: lintujen hämärämetsästys kiellettävä

Sorsat iltalennolla. Kuva: Marko Knuutila

Mediatiedote 22.11.2021

BirdLifen vuosikokoukseen Hyvinkäälle eilen kokoontuneet Suomen lintuyhdistysten edustajat ovat huolissaan vesilintujen hämärässä metsästämisestä. Hämärässä lintulajeja ei pysty varmuudella tunnistamaan ja myös muut toiminnan haitat lisääntyvät. Edustajien mukaan hämärässä metsästäminen pitäisi kieltää lailla.

Metsästäjiltä edellytetään linnun tunnistamista ennen laukausta. Syyspukuisten sorsalintujen tunnistaminen on haastavaa jopa valoisaan aikaan päivällä, ja valon vähetessä tuntomerkkien näkeminen ja lajien tunnistaminen käy nopeasti mahdottomaksi. Tästä huolimatta sorsastus huonon valaistuksen aikaan on yleistä.

Hämärässä myös saaliin ja haavakoiden löytäminen on vaikeaa. Hämärässä ampuminen häiritsee yöpyviä lintuja ja voi pelottaa ne siirtymään pois turvallisilta paikoilta. Myöhään illalla ja aikaisin aamulla metsästäminen tuottaa myös meluhaittaa lähialueiden asukkaille. Lisäksi hämärässä on hyvin vaikea varmistaa metsästyksen turvallisuus muille luonnossa liikkujille.

Myös Suomen riistakeskuksen vuonna 2015 julkaisemissa vesilinnustajan eettisissä ohjeissa kehotetaan lopettamaan metsästys hyvissä ajoin ennen pimeää ja ampumaan vain lajilleen tunnistettuja riistalajeja.

BirdLife laski laukaukset sorsastuksen aloituspäivän iltana ja seuraavana aamuna Limingassa tänä vuonna. Laskenta kattoi reilun tunnin ennen ja jälkeen auringonlaskun ja -nousun. Tarkkailupaikkaan kuului 1 674 laukausta, joista 245 (15 %) niin pimeässä, että pelkästään lentävien sorsien havaitseminen – tunnistamisesta puhumattakaan – oli vaikeaa.

”Laskennan ja muiden kokemusten perusteella on selvää, etteivät kaikki toimi eettisten suositusten mukaisesti. Suosituksen virallistaminen lakisääteiseksi kielloksi poistaa tämän eettisesti arveluttavan toiminnan. Niille, jotka metsästävät suositusten mukaisesti, kiellolla ei ole vaikutusta”, kommentoi Esa Aalto Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Hämärämetsästyksen kiellon noudattaminen ja valvonta olisi helppoa, koska paikka- ja päiväkohtaiset auringon nousu- ja laskuajat ovat nykyisin helposti kaikkien saatavilla.

 

LISÄTIETOJA

suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi, p. 010 406 6205, teemu.lehtiniemi(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Posted in Birdlife, Uutiset.