Atlastiedote 11.5.2023

Ajankohtaista atlaksessa

Toukokuussa lintujen muutto on parhaimmillaan ja varhaisten pesijöiden pesinnät jo täydessä vauhdissa. Muutontarkkailun ohessa kannattaakin suunnata atlasretkille. Muista, että kaikille pesintään viittaaville havainnoille löytyy sopiva pesimävarmuusindeksi ja havaintoja kerätään kaikista meillä pesimäaikaan tavattavista lajeista kaikkialta Suomessa.

 

Lappi kutsuu retkeilijöitä

Ylä-Lappiin on ennustettu myyrävuotta. Nyt jos koskaan kannattaa lähteä pohjoisen lintuja ihmettelemään ja varmistaa samalla lintuatlakseen havainnot myyriä syövistä lajeista. Samalla voit laskea vaikkapa vakiolinjan. Toimi nopeasti, Ylä-Lapin linjavaraukset täyttyvät!

Lapin atlaskartoittamiseen tarvitaan koko maan lintuharrastajien apua. Lapin kartoitustyön koordinoimiseksi on perustettu taulukko, johon voi ilmoittaa, millä Lapin suurruuduilla aikoo retkeillä. Jos tiedät jo liikkuvasi Lapissa kesällä, ilmoita siitä muillekin – näin retkeilyaikaa vapautuu kohteisiin, joissa tarve on suurin. Lisätietoa löytyy sivulta: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/

 

Uudistuksia tulospalvelussa

Tulospalvelussa on nyt mahdollisuus tarkastella lajikohtaisia atlaskarttoja yhdistyksen alueella. Valitse tulospalvelussa ensin lintuyhdistys ja yhdistyssivun lajilistasta haluamasi laji. Kartta kertoo myös lajin pesintöjen varmuuden. Tämä on näppärä työkalu omien atlasretkien suunniteluun!

Lajikohtaisia pesintätietoja voit tarkastella myös Mikko Heikkisen sivulla: https://havistin.biomi.org/atlas/lajiluettelo. Valitse laji ja tarkastele sen atlashavaintojen ajoittumista sekä sitä, millä pesimävarmuusindekseillä pesintöjä on lajista varmistettu.

Muut seurannat tukevat atlasta

Tee palvelus sekä lintuatlakselle että lintukantojemme pitkäaikaisseurannalle laskemalla vakiolinja, osallistumalla vesilintulaskentaan tai perustamalla pistelaskentareitti. Kaikista näistä lintulaskennoista saadaan tiedot myös atlakseen, joten osallistumisesta on tuplahyöty. Erityisesti laskijoita kaivataan vakiolinjoille. Lisätietoja lintulaskennoista löydät Luomuksen sivuilta: https://www.luomus.fi/fi/linnustonseuranta

Lisätietoa lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:

https://lintuatlas.fi/   sekä   https://www.birdlife.fi/lintuatlas/

Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset): https://tulokset.lintuatlas.fi/

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:

https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/

https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:

https://lintuatlas.fi/indeksit/   sekä   https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:

https://laji.fi/map

Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/

Posted in Atlas-tiedotteet, Uutiset.