Valtakunnallinen atlastiedote 10 12.6.2024

Atlasviikot ovat täällä – ilmoita kaikista lajeista pesimähavainnot atlakseen!

Oletko arkaillut ilmoittaa havaintoja variksesta, harakasta tai varpusesta? Onko peippo niin yleinen, että siitä ei ”viitsi” tallentaa atlashavaintoja? Tallennatko vain havaintosi pesistä ja jätät laulavat yksilöt ilmoittamatta? Tiesitkö, että kenties näistä syistä monen yleisen lajin atlaskartta on vielä aukkoinen? Esimerkiksi variksen kartalla on aukkoja vielä koko maassa: https://tulokset.lintuatlas.fi/species/MX.73566

Tilanteen korjaamiseksi ja lintuatlaksen vauhdittamiseksi järjestetään jälleen atlasviikot 10.–23.6.2024. Atlasviikkojen tavoitteena on, että kaikki pesintään viittaavat havainnot ilmoitetaan kahden viikon ajan aktiivisesti atlakseen. Tarkoituksena on kannustaa ilmoittamaan havaintoja erityisesti yleisistä lajeista ja kaikista laulavista linnuista. Ilmoita siis kaikki pesintään viittaavat havaintosi, niin tekevät muutkin!

Atlasviikkojen yhteydessä järjestetään jälleen myös valtakunnallinen atlaskisa juhannusviikolla 17.–23.6. Kisaan voi nyt osallistua siis koko viikon ajan ja havaintoja voi ilmoittaa koko Suomesta.

Lue lisää atlasviikoista ja kisasta: https://www.birdlife.fi/atlasviikot2024/

 

Auta atlasta, retkeile katvealueella

Atlaksen kartoitustilanne kohenee nyt koko ajan. Vuoden tuottoisin atlasaika on alkanut, ja nyt kannattaakin keskittyä kaikella innolla juuri atlasretkeilyyn. Suuntaamalla retkesi atlaksen katvealueille viet atlasta eteenpäin. Jos oman yhdistyksen alue alkaa olla jo hyvin selvitetty, tutki tulospalvelusta naapuriyhdistysten tilannetta ja käy auttamassa kaveria! Itä-ja Pohjois-Suomen lisäksi katvealueita löytyy muun muassa Savosta, Pohjanmaalta ja Pohjois-Satakunnasta.

Valtaosalla lajeista pesinnät ovat nyt käynnissä. Samaan aikaan monet kahlaajat ovat kuitenkin jo syysmuutolla. Esimerkiksi Etelä-Suomessa tähän aikaan havaittu mustaviklo ei siis viittaa pesintään, vaan kyseessä on epätodennäköinen pesintä (pesimävarmuusindeksi 1).

 

Vielä ehtii linjalaskentaan

Linjalaskentakausi on käynnissä ja tällä hetkellä näyttää siltä, että vuosittain laskettavien vakiolinjojen tavoitteesta ollaan jäämässä hieman jälkeen. Auta linnustonseurantaa ja atlasta käyttämällä yksi aamu linjalaskentaan! Pohjois-Suomessa linjoja voi laskea kesäkuun loppuun asti. Vapaat linjat näet täältä:

https://laji.fi/project/MHL.1/form/MHL.1/places

Lisätietoja linjalaskennasta:

https://tietopankki.luomus.fi/linnustonseurannat/lintulaskennat-ja-seurannat/linjalaskenta/

 

Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:

https://lintuatlas.fi/   sekä   https://www.birdlife.fi/lintuatlas/

Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset): https://tulokset.lintuatlas.fi/

Lappi: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi, https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/ sekä Lapin retkeily: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:

https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/

https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:

https://lintuatlas.fi/indeksit/   sekä   https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:

https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid

Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/

Posted in Atlas-tiedotteet, Birdlife, Luomus, Uutiset.