Arosuohaukkojen loppukiri alkaa

© Ari-Pekka Auvinen

Arosuohaukkojen poikaset ovat nyt rengastusikäisiä. Ensimmäiset alkavat kokeilla siipiään jo ensi viikolla. Kaiken kaikkiaan meneillään on ennätysvuosi kuten keväällä uumoilin. Täysin varmoja pesintöjä on jo nyt PPLY:n alueella kahdeksan. Eilen kävimme läpi nämä:

  • Oulainen – viisi poikasta, Rantalan Rikun sattumalta löytämä pesä
  • Vihanti – Kalliokosken Samin löytämä paikka, jossa yhdellä koiraalla kaksi naarasta. Ensin munitussa pesässä kolme rengastusikäistä poikasta; toisessa niin ikään kolme, mutta poikaset kaksi viikkoa edellisiä nuorempia.
  • Siikajoki, Saarikoski – metsänomistajan sattumalta löytämä pesä, kolme rengastusikäistä poikasta
  • Tyrnävä, Parras – viisi jo aika isoa poikasta
  • Tyrnävä, Leppioja – kolme rengastusikäistä poikasta

Näiden lisäksi Tupoksella on uusintapesä — ensimmäinen tuhoutui munintavaiheessa — ja Kärsämäellä Roni Väisäsen löytämä pesä, jonka naaras on lukurengastettu. Tämän linnun (CKF) rengasti pesäpoikasena Ylivieskassa Harri Hongell kesällä 2013 ja lukurenkaan sille lisäsi pesän ad koiraan rengastuksen yhteydessä Tuomo Jaakkonen. Toinen lukurengaslöytö Suomessa syntyneestä ja täällä myöhemmin pesivänä tavatusta linnusta!

Minulla eilen koko päivän kaverina ollut Kalle Hiekkanen teki uuden ennätyksen. Minun laskujen mukaan hän näki päivän aikana 33 eri arosuohaukkayksilöä! Itse näin vain 29, kun Kalle näki aamulla ja ajomatkojen aikana neljä muuta. =D

Nyt on siis todella hyvä aika lähteä retkelle seuraamaan arosuohaukkoja. Jos jotakuta kiinnostaa seurata jotain reviiriä tarkemminkin, niin minulta voi kysyä vinkkejä. Monta pesää on vielä löytämättä ja etsintäapu olisi tervetullutta!

Muutenkin meneillään on ainakin henk. koht. näkökulmasta jonkinlainen unelmakesä. Esimerkiksi hiiripöllöpoikueita tulee vastaan vähän joka paikasta.

Ari-Pekka Auvinen

Posted in Suojelu ja tutkimus, Uutiset.