Yli 2500 ihmistä osallistui Tornien taistoon

PPLY1 -joukkue kisaili Tornien taistossa Lumijoen Sannanlahdella. Joukkueen tulos oli 89 lajia. Kuva: Ville Suorsa

BirdLife Suomen Tornien taisto -tapahtuma järjestettiin tänään 24. kerran. Tapahtumaan osallistuttiin yli 320 lintutornissa ympäri maan, ja torneissa kävi yli 2500 ihmistä.

Lintuja havainnoitiin vaihtelevissa oloissa. Suurimmassa osassa maata vallitsi aurinkoinen sää, mutta paikoin pohjoistuuli viilensi tunnelmaa. Pohjois-Suomessa on vielä runsaasti lunta, ja esimerkiksi Kuusamossa tapahtumaa ei ole koskaan käyty yhtä talvisissa tunnelmissa.

Tapahtuman aikana kello 5–13 torneista havaittiin kaikkiaan noin 200 lajia, mikä on hieman vähemmän kuin edellisinä vuosina. Erityisesti hyönteissyöjälintuja on saapunut tavanomaista vähemmän, mikä näkyi tornien tuloksissa. Siitä huolimatta tervapääsky havaittiin yli kymmenessä tornissa.

Eniten lajeja (107) havaittiin Porin Leveäkarissa ja Virolahden Kellovuorella. Vähintään sata lajia havaittiin myös viidestä muusta tornista Helsingissä, Kristiinankaupungissa, Pyhäjoella ja Virolahdella. Sisämaassa eniten lajeja (99) havaittiin Parikkalan Siikalahdella. Lapissa eniten lajeja (43) havaittiin Ylitornion Portimojärvellä. Kuusamon kolmessa tornissa käytiin jännittävä keskinäinen kisa: kussakin tornissa havaittiin 30–32 lajia.

Päivän harvinaisin lintu, muuttava lumihanhi, nähtiin Virolahden Kellovuorelta. Monessa paikassa nähtyjä pikkuharvinaisuuksia olivat muun muassa arosuo- ja haarahaukka sekä jalohaikara.

Tornien taisto järjestetään vuosittain toukokuun alussa. Tapahtumassa pyritään havaitsemaan pelkästään lintutornissa havainnoiden mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Samalla tehdään lintuharrastusta tunnetuksi ja osallistumismaksuilla kerätään tänä vuonna varoja äärimmäisen uhanalaisen heinäkurpan suojeluun.

Lumijoen Sannanlahti Tornien taiston alkamisen aikaan klo. 5:00. Kuva: Ville Suorsa

Tornien taiston tuloksia PPLY:n alueella

Pohjois-Pohjanmaalla Tornien taistoa leimasi navakka pohjoistuuli ja viime vuosiin nähden hyvin myöhäinen kevät, joten alueella annettiin runsaasti tasoitusta eteläisemmän Suomen torneille. PPLY:n alueella esimerkiksi Liminganlahti ja useat muut alueet olivat vielä pitkälle jäässä, joka verotti paljon vesi- ja rantalintulajistoa. Melko arktisista olosuhteista huolimatta taistossa havaittiin voimakasta pikkulintujen ja rastaiden muuttoa vastatuuleen sekä paikoin myös hyvää petolintumuuttoa.

Pyhäjoen Parhalahti on sijoittunut PPLY:n alueen torneista yleensä korkeimmalle tuloslistalla, ja vuoden 2017 taistossa torni sijoittui haastavista olosuhteista huolimatta hienosti viidenneksi koko Suomessa! Parhalahdella havaittiin 101 lintulajia, ja se oli tällä kertaa alueen ainoa sadan lajin ylittänyt torni. Tornien taistoon osallistui PPLY:n alueella kaikkiaan 27 lintutornia, joiden tarkemmat tulokset on listattu alle. PPLY.n alueen torneissa mielenkiintoisimpia havaintoja olivat mm. useat arosuohaukat, sepelrastaat ja muuttohaukat sekä mm. kevään ensimmäiset hyönteisstyöjälinnut. Muun muassa ensimmäisten haarapääskyjen havaittiin muuttavan navakassa vastatuulessa pohjoiseen yli jäisen ja lumisen maiseman. Klikkaamalla tornin nimeä alla olevassa listassa pääset tarkastelemaan tarkemmin kyseisen tornin tuloksia.

3kv arosuohaukka Lumijoen Sannanlahdella. Kuva: Kalle Hiekkanen

PPLY:n alueella Tornien taistossa oli hyvin arktiset olosuhteet. Kuva: Ville Suorsa

Uutisessa on hyödynnetty BirdLife Suomen mediatiedotetta 6.5.2017.

Posted in Harrastus, Havainnot, Pinnat ja rallit, Uutiset, Yhdistys and tagged , , , , .