Talvilintulaskennat käynnistyvät!

Hyvät talvilintulaskijat,

Kiitos jälleen kerran aktiivisuudestanne ja panostuksestanne laskentoihin! Marraskuun laskentakauden alkuun on nyt reilu viikko ja oheinen linkki vie vuosittaiseen kirjeeseen laskentojen ajankohtaisista asioista.

https://www.luomus.fi/sites/default/files/files/2023_2024_20231013_0.pdf

Laskennat alkavat mielenkiintoisissa merkeissä. Näkyykö esimerkiksi ennätyksellinen kuusitiaisvaellus tai hyvä pähkinänakkeleiden vaellus talven laskentamäärissä ja miten viimeaikojen viileät säät ovat saaneet vesilintuja liikkeelle?

Mukana vuosittaisessa kirjeessä on ensimmäistä kertaa kannankehitystietoa nisäkkäistä, joista on kerätty systemaattisemmin tietoa nyt kahdeksan vuoden ajan. Mikäli lasket ja ilmoitat nisäkkäät reitiltäsi, niin muista merkitä ”Kyllä” kohtaan ”Kaikki havaitut nisäkkäät kirjattu”. Vain nämä laskennat tulevat mukaan nisäkässeurantoihin. Mikäli olet laskenut systemaattisesti nisäkkäitä myös aikaisemmilta vuosilta ennen talvea 2014/15 ja nämä laskentatiedot olisi mahdollista kaivaa havaintovihkoista, on nisäkästietoja mahdollista ilmoittaa jälkikäteen. Näin päästäisiin mahdollisesti käsiksi runsaimpien nisäkäslajien kannankehitykseen myös pidemmältä ajalta. Laitamme tästä aiheesta tarkemmin viestiä talven aikana, mutta jo nyt voi alkaa tutkailemaan vanhoja havaintovihkoja aiheesta.

Viimeisten vuosien aikana on onnistuttu selvittämään usean sadan vanhan reitin kulku, joilta laskenta on sittemmin sammunut. Tällaisten vanhojen reittien elvyttäminen olisi arvokasta, mutta myös uusien reittien perustaminen on kannustettavaa. Vanhojen reittien kulku on tallennettu myös Laji.fi:hin, joista kuka tahansa voi tarkastella reittien kulkua ja viimeistä laskentakertaa. Mikäli tunnet lintuharrastajia, jotka voisivat olla kiinnostuneita talvilintulaskennoista, niin vinkkaa seurannoista heille. Lisätietoja talvilintulaskennoista löytyy osoitteesta:
https://www.luomus.fi/fi/talvilintulaskennat

Kiitokset avustanne ja onnistuneita laskentoja!

yt.
Aleksi Lehikoinen & Sarella Arkkila

Posted in Luomus, Uutiset.