Suomelle uusi lintulaji piipahti Porkkalassa

Suomen ensimmäinen mustakurkkumurri © Petteri Hytönen

Mediatiedote 9.11.2021

Suomen ensimmäinen mustakurkumurri (Synthliboramphus antiquus) nähtiin tänään Kirkkonummella. Karkkilalainen Mika Teivonen oli lähtenyt retkelle seuraamaan syysmuuttoa Porkkalanniemelle. Aamupäivällä Teivonen huomasi lähellä rantaa aallokossa kelluvan mustavalkoisen vesilinnun ja määritti sen pikaisesti pikkuruokiksi.

Pikkuruokki on loppusyksyn ja talvikuukausien vieras Jäämereltä, mutta sen verran harvinainen, että paikalle saapui muitakin harrastajia. Lintu oli vain aika ajoin näkyvissä ja välillä pitempäänkin kateissa, mutta pian huomattiin, etteivät tuntomerkit – vaalea nokka ja harmaa selkä – sopineetkaan pikkuruokkiin. Kyseessä oli paljon harvinaisempi harhailija, mustakurkkumurri.

Mustakurkkumurri pesii ja talvehtii Pohjoisella Tyynellämerellä Beringinsalmen molemmin puolin. Euroopasta on aiemmin ainoastaan havainto yksilöstä, joka palasi Englannissa samaan paikkaan kolmena keväänä 1990–1992. Porkkalan havainto oli vasta toinen Euroopasta.

Tähän mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 483 luonnonvaraista lintulajia. Edellinen hyväksytty uusi lintulaji oli toukokuussa havaittu kivikkosatakieli, mutta sen jälkeen hyväksymistä odottavat havainnot kamtšatkanuunilinnusta Enontekiöllä sekä siperianlepinkäisestä Hailuodossa ja Helsingissä.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: kragalka (mustakurkumurri), alkekung (pikkuruokki)

 

KUVA mustakurkkumurrista Porkkalassa 9.11. vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Petteri Hytönen) mainittava

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

_________________________________

alkuperäinen tiedote: https://www.birdlife.fi/tiedote-20211109/

Posted in Birdlife, Havainnot, Uutiset.