Kuusitiaisten ennätysvaellus huipensi EuroBirdwatch-viikonlopun

Kuusitiainen © Micha Fager

Mediatiedote 2.10.2023

Viikonlopun EuroBirdwatch-tapahtumassa muuttolintuja seurattiin 34:ssä Euroopan ja Keski-Aasian maassa. Suomessa viikonlopun tähti oli kuusitiainen, joita on tänä syksynä vaeltanut Suomessa moninkertaisia määriä edelliseen ennätyssyksyyn 2009 verrattuna. Eilen Hankoniemen kärjessä toimivalla Hangon lintuasemalla rikottiin jälleen päiväennätys peräti 69 000 kuusitiaisella. Vanha päiväennätys (9 757) on ylitetty Hangossa tänä syksynä jo kahdeksana päivänä, ja koko syksyn summa lähentelee jo neljännesmiljoonaa.

Vilkkaimman puolituntisen aikana Hangon lintuaseman ohi lensi 10 000 kuusitiaista. Ensimmäiset vaeltavat kuusitiaisparvet havaittiin syyskuun alkupuolella Itä-Suomessa, mikä viittaa siihen, että tiaiset ovat tulleet tänne Venäjältä. Vaelluksen syynä on todennäköisesti onnistunut pesimävuosi ja sitä seurannut ravintopula.

Navakka luoteistuuli siivitti eilen monien muidenkin muuttolintujen matkaa. Esimerkiksi Raaseporissa muutti lähes 18 000 kurkea ja Lemlandin Lågskärillä 73 000 sepelkyyhkyä. Viikonlopun aikana Suomessa laskettiin noin puolitoista miljoonaa lintuyksilöä, enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa.

EuroBirdwatch-tapahtuman tavoitteena on edistää muuttolintujen suojelua. Muuttolinnut kohtaavat matkallaan monia vaaroja, joista suurimpia ovat ilmastonmuutoksen ja tehostuneen maankäytön aiheuttamat ympäristömuutokset sekä laiton metsästys. BirdLifen tavoite on turvata linnuille tärkeiden elinympäristöjen säilyminen pesimäalueilla, muutonaikaisilla levähdyspaikoilla ja talvehtimisalueilla.

EuroBirdwatch on järjestetty lokakuun alussa vuodesta 1993 lähtien. Tänä vuonna Euroopan suurimmassa lintutapahtumassa järjestettiin yli 770 linturetkeä tai muuta tapahtumaa, joihin osallistui yli 15 000 ihmistä.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: svartmes (kuusitiainen), trana (kurki), ringduva (sepelkyyhky)

 

VALOKUVA vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Micha Fager) mainittava

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Posted in Birdlife, Havainnot, Uutiset.