Kurkien päämuutto käynnissä – seuraa levähtäjiä livekamerassa

Mediatiedote 15.9.2021

© Aapo Salmela

Kurkien syysmuutto on käynnistynyt toden teolla tällä viikolla tuulien käännyttyä pohjoiseen. Maanantaina Hangon lintuasemalla laskettiin jo liki 10 000 muuttavaa kurkea. Keskiviikkona 15.9. liikkeelle lähtivät suurin joukoin Pohjois-Pohjanmaalla levähtävät kurjet ja näyttävää kurkimuuttoa onkin lähipäivinä odotetavissa monille muutontarkkailupaikoille Pohjamaalta etelärannikolle asti.

Muuttomatkalle valmistautuvia kurkia voi tänä vuonna seurata myös kotisohvalta BirdLife Suomen Lintuliven kautta. Livekamera välittää kuvaa Vaasan Söderfjärdeniltä, joka on Suomen tärkeimpiä muutonaikaisia levähdysalueita kurjille sekä keväällä että syksyllä. Söderfjärden on myös kansainvälisesti tärkeä lintualue (IBA, Important Bird and Biodiversity Area). Tänä syksynä paikalla on ollut enimmillään 7000 kurkea.

Söderfjärden on kuutisen kilometriä leveä, pyöreä peltoaukea, jonka arvellaan syntyneen yli 520 miljoonaa vuotta sitten meteoriittitörmäyksen seurauksena. Syksyisin paikalle kerääntyy kurkia elokuusta alkaen. Alueella on parhaimmillaan laskettu yli 10 000 kurkea. Kurjet saapuvat aamuisin ruokailemaan pellolle ja lentävät iltaisin yöpymään saaristoon. Syksyn edetessä ne lähtevät sopivan pohjoistuulen siivittämänä muuttomatkalle.

Kurkien lisäksi Söderfjärdenille kerääntyy muuttoaikoina muun muassa laulujoutsenia, hanhia, kyyhkyjä ja varpuslintuja. Pellolle on saapunut jo satoja joutsenia, ja lokakuun lopulla niiden määrä noussee viime vuosien tapaan yli tuhanteen. Joutsenet viipyvät paikalla jopa joulukuun alkuun saakka.

Livekuvaa välittävä kamera on sijoitettu Meteoriihen vierailukeskuksen lintutorniin. Kamera kääntyy automaattisesti ja näyttää peltoaukeaa eri puolilta.

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: trana (kurki), sångsvan (laulujoutsen).

LISÄTIETOJA

Suojeluasiantuntija Aapo Salmela, p 010 406 6208, aapo.salmela(AT)birdlife.fi

BirdLife Suomi ry

Posted in Birdlife, Uutiset.