Kuovien ja kuirien lukurenkaat

ma 26. huhtik. 2021 klo 8.21 Reijo Kylmänen (reijo.kylmanen@gmail.com) kirjoitti

Lukurengastettu kuovi. © Reijo Kylmänen

Nyt kannattaa tsekata kuovien ja mustapyrstökuirien koipia. Alueellamme on merkitty molempia jo useamman vuoden ajan lukurenkailla. Tälläiset pilviset, väreilemättömät päivät ovat erinomaisia lukurenkaiden lukemiseen. Osa kuoveista on myös ruokailuparvissa näin kylmällä säällä. Eilen onnistuin lukemaan peräti yhdeksän kuovin lukurenkaat Tyrnävän – Siikalatvan alueelta. Mielenkiintoisin oli Rantsilan Kerälänkylältä lukemani koiraskuovi CW9 minkä olin rengastanut poikasena 10 km päässä 9.7.2012. Muhoksen pojat (TS ja VPH) luki myös eilen Utajärvellä koiraskuovin minkä olin rengastanut poikasena 1.7.2011 Utajärvellä. Liminganlahden ympäristössä näkyy myös jo olevan lukurenkaallisia mustapyrstökuireja. (Tiiran mukaan) Ilmoita lukuhavainnot ensisijaisesti Rengastustoimistoon netistä löytyvällä Luomuksen rengaslöydön ilmoituslomakkeella https://loydos.luomus.fi/forms/rengasloyto tai alueemme rengastajille jotka välittää tiedot edelleen.

tv Reksa

ma 26. huhtik. 2021 klo 21.53 Sami Timonen (sami.timonen2@gmail.com) kirjoitti

Reksan hyvään ja ajankohtaiseen muistutukseen vielä kuirien puolelta lisäystä: olemme tosiaan kuiriprojektissa kiitollisia kaikista lukuhavainnoista rengastetuista kuireista.
Kaikilla suomalaisessa projektissa rengastetuilla kuireilla on vasemmassa jalassaan keltainen rengas, jossa on 2 tai 3 mustaa kirjainta tai numeroa. Kaikilla on oikeassa jalassa punainen rengas, jossa ei ole mitään merkkejä. Tärkeintä olisi siis saada luettua keltaisen renkaan koodi, mutta sekin tieto kuinka monta havaituista on renkaallisia/renkaattomia on kiintoisa tieto. Koodin lukeminen ei ole useinkaan valitettavasti helppoa, vaan vaatii tosiaankin hyvän kelin sekä hyvän kaukoputken tai kameran.
Kuireja ei ole ilmoitettujen havaintojen perusteella Oulun alueelle vielä paljoa saapunut, pääjoukot ovat tuloillaan.
Ulkomailta kuireista on saatu vuonna 2014 alkaneessa projektissamme lukurengashavaintoja jo 69 eri yksilöstä 18 eri maasta. Viime vuosina pesimäpaikoilta eri lukukontrolloitujen yksilöiden määrä nousee vuodessa yli 100 yksilön.

Rengastetut linnut kannattaa ilmoittaa Rengastustoimistoon, kuten Reijo sanoi, lomake on tässä linkissä https://loydos.luomus.fi/forms/rengasloyto

Jos haluaa aivan viipymättä tiedon näkemästään kuirista, voi kysyä minulta, ilmoitan pian missä ja milloin lintu on rengastettu.
T. Sami Timonen
Posted in Uutiset.