Kuningaskalastaja esiintyy BirdLifen lintulivessä

Kuningaskalastaja BirdLifen lintulivessä

Mediatiedote 12.9.2023

Säihkyvän värinen kuningaskalastaja on tänä aamuna löytänyt kala-apajat BirdLifen livekamerassa Espoon Laajalahdella. Automaattisesti kääntyvän kameran kuvassa kuningaskalastaja istahti aidantolpalle aamulla kello kahdeksan jälkeen ja alkoi menestyksellisesti saalistaa pikkukaloja. Suoratoiston seuraajat ovat saaneet ihailla kalastusnäytöksiä jo kolmisen tuntia.

Suomessa pesii vain muutamia pareja kuningaskalastajia, ja laji on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi. Viime vuonna Suomessa todettiin 23 reviiriä, mikä on kaikkien aikojen toiseksi suurin määrä. Kuningaskalastajat pesivät jokivarsien hiekkatörmiin kaivamiinsa koloihin. Pesimäajan ulkopuolella lajiin voi törmätä muillakin rannoilla.

Osa kuningaskalastajista jää talvehtimaan sulapaikoille, ja silloin on äärimmäisen tärkeää, ettei lintuja häiritä. Kovat talvet karsivatkin kovimmin kuningaskalastajakantaamme, sillä kylmästä selvitäkseen kuningaskalastajien on käytettävä koko valoisa aika ruokailuun.

Nyt jännitetään, kuinka pitkään kuningaskalastaja esiintyy lintulivessä. Espoon Laajalahden livekamerassa voi seurata myös alueella levähtäviä vesilintuja, kahlaajia ja haikaroita. Harmaahaikaroiden lisäksi lahdella ruokaili tänä aamuna vähintään viisi jalohaikaraa.

Toinen BirdLifen livekamera välittää kuvaa kurkien levähdyspaikalta Vaasan Söderfjärdenillä, jossa viime vuonna laskettiin syyskuun lopulla enimmillään lähes 15 000 kurkea.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: kungsfiskare (kuningaskalastaja), gråhäger (harmaahaikara), ägretthäger (jalohaikara), trana (kurki)

 

VALOKUVA vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry


Alkuperäinen tiedote: https://www.birdlife.fi/tiedote-20230912/

Posted in Birdlife, Uutiset.