Koskikarojen talvilaskenta 2017

Koskikara Liminganjoella. Kuva: Ville Suorsa

Tämän talven tavoitteena on selvittää, paljonko koskikaroja Suomessa nykyään talvehtii. Karahavaintoja kerätään koko talven ajan, mutta erityisen tehokkaasti karoja on tarkoitus etsiä 4.–12.2.2017. Helmikuun alussa jäätä on todennäköisesti eniten, jolloin karat ovat helpoiten löydettävissä. Jo pidentynyt päivä helpottaa sekin helmikuista laskentaa.

Luonnollisesti myös ennen ja jälkeen laskenta-ajan tehdyt havainnot huomioidaan kannanarvioita tehdessä. Tulos on kuitenkin sitä luotettavampi, mitä enemmän samanaikaishavaintoja saadaan – siksi on tärkeää, että koko maassa lasketaan lyhyellä ja suunnilleen samalla ajalla.

Koskikara on helppo tuntea ja varsin helppo havaita. Osallistu sinäkin laskentatalkoisiin!

 

Näin osallistut

  • Tallenna kaikki talven koskikarahavainnot Tiiraan!
  • Jos retkeilet laskenta-aikana 4.–12.2., tarkista, onko oman alueesi lintuyhdistyksellä lista laskentakohteista. Ilmoita yhdistykselle, jos aiot laskea jonkin listan kohteista.
    • Sopivia laskentakohteita löytää helposti myös hakemalla Tiirasta edellisten talvien havaintoja.
    • Pyri valitsemaan retkikohteiksi sellaisia paikkoja, joita ei ole vielä laskettu. Laskentatilannetta voi seurata yhdistysten www-sivuilta tai Tiirasta.
  • Tarkista laskentakohde huolella mielellään rantoja pitkin kävellen. Esimerkiksi silloilta tähyillessä karat jäävät helposti huomaamatta.
  • Ilmoita havaintojen paikat Tiiraan mahdollisimman tarkkaan, ja vältä esimerkiksi pitkien jokiosuuksien summien ilmoittamista. Kerro lisätiedoissa, miten kattavasti kohde on tarkastettu.
  • Tärkeää on ilmoittaa myös, jos karoja ei ole havaittu huolellisesta tarkastuksesta huolimatta. Tällöin Tiiraan ilmoitetaan lukumääräksi 0.
Posted in Harrastus, Havainnot, Suojelu ja tutkimus, Uutiset and tagged , , , .