Harjalintu pesi Pyhärannassa

Harjalintu Pyhärannassa 17.7.2022. © Roosa Hatakka

Mediatiedote 27.7.2022

Harjalintu pesi tänä kesänä onnistuneesti Pyhärannassa. Laji on pesinyt vain kerran aikaisemmin Suomessa, Porissa vuonna 1940.

Harjalinnun pesintä Pyhärannassa varmistui, kun Kaunissaaren ja Reilan kylissä nähtiin heinäkuun puolivälissä useana päivänä kolmea poikasta ruokkiva emo. Poikaset olivat jo lähteneet pesästä, eikä pesän sijainti selvinnyt. Harjalintu on voinut pesiä pöntössä, puun kolossa tai vaikka hylätyssä ulkorakennuksessa.

Ensimmäisen kerran harjalintu nähtiin Pyhärannassa toukokuun puolivälissä. Pian kuultiin myös lajin tunnusomaista onttoa puputtavaa soidinääntä ja Kaunissaaressa nähtiin kaksi harjalintua. Jälkeenpäin voi arvioida, että haudonta on alkanut touko–kesäkuun vaihteessa ja poikaset ovat kuoriutuneet kesäkuun puolivälin jälkeen.

Säihkylintuihin kuuluva harjalintu on helppo tuntea. Se on noin närhen kokoinen, kellanruskea lintu, jolla on mustavalkoraidalliset siivet ja pyrstö sekä pitkä kapea nokka. Hetkittäin se voi nostaa päälaen höyhenet pystyyn korkeaksi harjaksi.

Harjalintu on yleinen suuressa osassa Eurooppaa, Afrikkaa ja Aasiaa. Pohjois-Euroopassa se on kuitenkin harvinainen pesimälintu. Baltian maissa kanta on hieman kasvanut viime vuosina, ja Virossa arvioidaan pesivän 5–20 paria. Ruotsissa harjalintu pesii satunnaisesti.

Suomessa harjalintuja nähdään vuosittain, enimmäkseen keväällä ja syksyllä. Viime vuosina harjalintuja on havaittu entistä enemmän, ja vuosittaiset havaintomäärät ovat nousseet pitkälti yli sadan. Laji on kuitenkin tiettävästi pesinyt vain kerran aikaisemmin, 82 vuotta sitten Porissa.

 

Tiedotteen lintulaji ruotsiksi: härfågel (harjalintu)

 

VALOKUVA poikastaan ruokkivasta harjalinnusta Pyhärannassa vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Roosa Hatakka) mainittava

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Posted in Uutiset.