Haahkan kevätmetsästys todettiin odotetusti lainvastaiseksi

Mediatiedote 23.4.2020

Haahka © Micha Fager

Euroopan unionin tuomioistuin on tänään todennut Ahvenanmaalla sallitun haahkan kevätmetsästyksen EU-lainsäädännön vastaiseksi. BirdLife Suomi on vuosia toiminut lintujen pesimäaikaisen metsästyksen lopettamiseksi ja pitää päätöstä odotettuna.

”Lintujen metsästys pesimäaikaan haittaa erittäin uhanalaiseksi luokitellun haahkan lisäksi kymmeniä muita lintulajeja sekä muuta saaristoluontoa metsästyksen aiheuttaman häiriön vuoksi. Pesimäaikainen metsästys olisi pitänyt lopettaa jo vuosikymmeniä sitten, kuten muut EU-maat ovat tehneet”, sanoo BirdLifen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa.

”On ikävää, ettei ympäristöjärjestöjen esityksiä ole otettu todesta, vaan EU-tuomioistuimen piti kertoa suomalaisille päättäjille, mikä on kestävää metsästystä. Tuomioistuimen päätöksen pitää johtaa haahkan pesimäaikaisen metsästyksen lopettamiseen niin Ahvenanmaalla kuin muuallakin rannikolla”, Arkiomaa jatkaa.

Haahkakoiraiden metsästäminen on viime vuosina ollut sallittua Ahvenanmaalla kaksi viikkoa toukokuun alussa sekä muualla Suomen rannikkoalueella kaksi viikkoa kesäkuun alussa. Haahkan kevätmuutto alkaa maaliskuussa. Pesimäkausi alkaa huhtikuussa ja jatkuu elokuun loppupuolelle, jolloin myöhäistenkin pesintöjen nuoret linnut saavuttavat lentokyvyn.

Valtaosalla saaristossa pesivistä linnuista on munat tai pienet poikaset haahkan kevät- ja kesämetsästysaikaan. Metsästyksen vuoksi pesintöjä tuhoutuu joka vuosi.

EU-tuomioistuimen päätös koski haahkan metsästystä Ahvenanmaalla. Haahkan pesimäaikaisesta metsästyksestä muualla Suomen rannikkoalueella on kesken erillinen Euroopan komission rikkomusmenettely, joka johtaa todennäköisesti tuomioistuimeen.

BirdLife kehottaa suomalaisia päättäjiä ryhtymään pikaisiin toimiin, jotta metsästyslainsäädäntöä muutetaan niin, että haahkan pesimäaikainen metsästys kielletään pysyvästi niin Ahvenanmaalla kuin muuallakin Suomessa.

 

VALOKUVA vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Micha Fager) mainittava

LISÄTIETOJA

suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi, p. 010 406 6205, teemu.lehtiniemi(at)birdlife.fi
toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa, p. 010 406 6207, aki.arkiomaa(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

————————
Posted in Birdlife, Uutiset.