BirdLifen kultainen ansiomerkki Aleksi Lehikoiselle

Aleksi Lehikoinen © Jouni Riihimaki

Mediatiedote 28.1.2024

BirdLife Suomi on myöntänyt kultaisen ansiomerkin yli-intendentti Aleksi Lehikoiselle pitkästä ja monipuolisesta lintuharrastuksen ja -tutkimuksen hyväksi tehdystä työstä. Ansiomerkki luovutettiin eilen Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen Tringan 50-vuotisjuhlassa Helsingissä.

 

Raaseporin Karjaalla asuva Aleksi Lehikoinen on harrastanut lintuja vuodesta 1987, opiskellut biologiaa Helsingin yliopistossa ja tehnyt vuonna 2009 väitöskirjansa ilmaston ja ravinnon vaikutuksesta eri lintulajien pesintään. Nykyisin hän vastaa Luonnontieteellisessä keskusmuseossa linnustonseurannasta ja johtaa the Helsinki Lab of Ornithology -nimistä tutkimusryhmää. Tutkimuksissaan hän on keskittynyt lintukantojen ja elinympäristöjen muutoksiin sekä lintujen muuttoon.

Satojen tieteellisten artikkelien lisäksi Lehikoinen on kirjoittanut linnuista kymmeniä yleistajuisia artikkeleita lehtiin ja kirjoihin, joista mainittakoon Suomen muuttolinnut, Uudenmaan linnusto ja Linnut ja ilmasto – Matka muuttuvaan luontoon. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon hän on saanut vuonna 2016 osana Suomen rengastusatlaksen toimituskuntaa.

Arvostettuna lintuasiantuntijana Lehikoinen on lintujen uhanalaisuusarvioinnista vastaavan lintutyöryhmän puheenjohtaja ja Suomen luontopaneelin jäsen. Hänet tunnetaan myös määritysasiantuntijana. Harvinaisuushavaintoja tarkastavan BirdLife Suomen rariteettikomitean jäsenenä hän on toiminut 2008–2022, josta kuusi vuotta sihteerinä.

Vuodesta 1993 lähtien Lehikoinen on toiminut aktiivisesti Helsingin Seudun Lintutieteellisessä Yhdistyksessä Tringassa lukuisissa eri tehtävissä. Yhdistyksen ylläpitämän Hangon lintuaseman asemanhoitajana hän on toiminut 17 vuotta ja asemaa hallinnoivan toimikunnan puheenjohtajana vielä vuosia sen jälkeen. Hän on kehittänyt määrätietoisesti aseman toimintaa ja sen aineiston käyttöä tieteellisessä tutkimuksessa sekä ollut avainasemassa aineistoa popularisoivan Haahka-muuttolintuselaimen ideoinnissa ja toteutuksessa. Hän on itse viettänyt Hangon lintuasemalla 1990-luvulta lähtien yli 1 200 vuorokautta. Hän on rengastanut yli 26 000 lintua sekä kouluttanut useita uusia rengastajia.

BirdLife Suomen kultainen ansiomerkki voidaan antaa valtakunnallisesti tai kansainvälisesti poikkeuksellisen menestyksellisestä sekä hyvin pitkäaikaisesta, yli 25 vuotta jatkuneesta toiminnasta lintuharrastuksen, -tutkimuksen tai -suojelun edistämiseksi.

Samassa tilaisuudessa luovutettiin BirdLife Suomen hopeinen ansiomerkki Margus Ellermaalle, Mikko Heikkiselle, Jukka Hintikalle, Aili Jukaraiselle, Matti Koivulalle, Andreas Lindénille, Markus Pihalle ja Kaisa Välimäelle.

 

VALOKUVA Aleksi Lehikoisesta vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Jouni Riihimäki) mainittava

 

LISÄTIETOJA

yli-intendentti Aleksi Lehikoinen, p. 045 137 5732, aleksi.lehikoinen(at)helsinki.fi

puheenjohtaja Aleksi Mikola, p. 040 763 2595, puheenjohtaja(at)tringa.fi
Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ry

Posted in Birdlife, Uutiset.