BirdLife palkitsi vuoden 2023 ansioituneita lintuharrastajia

Vuoden 2023 retkikummi Anne Viitalaakso (kuva: Marja Ruotsalainen), vuoden nuori lintuharrastaja Juho Hartikka (kuva: Ossi Nokelainen) ja vuoden Tiira-yhdistyskäyttäjä Marko Teivonen (kuva: Henna Mitrunen)

Mediatiedote 19.11.2022

Vuoden 2023 nuoreksi lintuharrastajaksi on valittu jyväskyläläinen Juho Hartikka. Vuoden retkikummiksi valittiin nokialainen Anne Viitalaakso ja vuoden Tiira-yhdistyskäyttäjäksi karkkilalainen Marko Teivonen.

 

Vuoden nuori lintuharrastaja

BirdLife Suomi on valinnut jyväskyläläisen 26-vuotiaan Juho Hartikan vuoden 2023 nuoreksi lintuharrastajaksi. Tunnustuksella halutaan kannustaa nuoria aktiiviseen lintuharrastus- ja järjestötoimintaan.

Hartikka koordinoi kotiyhdistyksensä Keski-Suomen Lintutieteellisen Yhdistyksen (KSLY) nuorisotoimintaa ja on vienyt sen uudelle tasolle. Hartikka tarjoaa helposti lähestyttävän esikuvan nuorille, ja matalan osallistumiskynnyksen retkiä järjestämällä hän on saanut nuorisojaokseen uusia harrastajia mukaan.

BirdLife Suomen edustajistossa Hartikka on ollut vuodesta 2018 ja KSLY:n hallituksessa vuodesta 2019. Hartikka on osallistunut aktiivisesti myös yhdistyksensä viestintään, lintujen rengastukseen ja erilaisiin laskentoihin. Pro gradu -työssään Jyväskylän yliopistossa hän selvittää tavien alkuperää isotooppitutkimuksin.

 

Vuoden retkikummi

Vuoden retkikummiksi on valittu nokialainen Anne Viitalaakso. Hän on vuonna 2003 perustetun Nokian lintukoulun perustajajäsen ja vetää yhä Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen (Pily) ja Nokian lintukoulun yhteisretkiä, joilla hän on innostanut monenikäisiä ihmisiä lintuharrastuksen saloihin. Lapsille hän on tarjonnut ympäristökasvatusta myös työssään Tampereen kaupungin luontokoulu Korennon varhaiskasvatusryhmien vetäjänä. Viitalaakso on ollut myös neljä vuotta Pilyn hallituksessa.

BirdLife Suomen jäsenyhdistyksissä toimii yhteensä yli 230 retkikummia. He ovat aktiivisia lintuharrastajia, jotka järjestävät linturetkiä yleisölle. Retkikummitoiminta tarjoaa aloittelijoille hyvän mahdollisuuden päästä sisälle lintuharrastuksen saloihin.

 

Vuoden Tiira-yhdistyskäyttäjä

Vuoden Tiira-yhdistyskäyttäjäksi on valittu karkkilalainen Marko Teivonen. Yhdistyskäyttäjät seuraavat, tarkistavat ja tekevät koontihavaintoja Tiira-lintutietopalveluun (www.tiira.fi) tallennetuista havainnoista.

Teivonen on koko maan aktiivisimpia yhdistyskäyttäjiä. Hän on jo useamman vuoden ajan ollut Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen Tringan havaintojenkeruualueen ylivoimaisesti työteliäin koontihavaintojen tekijä. Hänen henkilökohtaisen panoksensa ansiosta Tringan alueen koontihavainnot ovat parhaalla tasolla Vihdissä ja Karkkilassa eli juuri Teivosen vastuulla olevilla alueilla.

 

BirdLife Suomi on valinnut vuoden nuoren lintuharrastajan vuodesta 2000 lähtien. Vuoden retkikummi on valittu vuodesta 2005 ja vuoden yhdistyskäyttäjä vuodesta 2021. Tunnustukset jaettiin tänään BirdLife Suomen syyskokouksessa Helsingissä.

 

VALOKUVIA vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi mainittava:

 

LISÄTIETOJA

vuoden nuori lintuharrastaja Juho Hartikka, p. 040 960 7930, juho.hartikka(at)hotmail.com

vuoden retkikummi Anne Viitalaakso, p. 045 888 3720, anne.viitalaakso(at)gmail.com

vuoden Tiira-yhdistyskäyttäjä Marko Teivonen, p. 050 368 4883, marko.teivonen(at)yahoo.com

järjestökoordinaattori Inka Plit, p. 010 406 6201, inka.plit(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Posted in Birdlife, Uutiset.