BirdLife palkitsi vuoden 2022 ansioituneita lintuharrastajia

Mediatiedote 13.11.2022

Vuoden 2022 nuoreksi lintuharrastajaksi on valittu helsinkiläinen Juho Tirkkonen. Vuoden retkikummiksi valittiin raumalainen Marketta Kortelahti ja vuoden Tiira-yhdistyskäyttäjäksi oululainen Tapani Tapio.

Vuoden nuori lintuharrastaja

BirdLife Suomi on valinnut helsinkiläisen 17-vuotiaan Juho Tirkkosen vuoden 2022 nuoreksi lintuharrastajaksi. Tunnustuksella halutaan kannustaa nuoria aktiiviseen lintuharrastus- ja järjestötoimintaan.

Nuoresta iästään huolimatta Tirkkonen on yksi Hangon lintuaseman aktiivisimmista miehittäjistä. Hangon lisäksi hän on ehtinyt tutustua Jurmon ja Lågskärin lintuasemiin. Rengastusharjoittelijana hän on yhtä näppärä kuin moni pitkän linjan asemarengastaja.

Tirkkonen on myös toiminut apuoppaana Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen Tringan retkillä. Lisäksi hän on mukana pyörittämässä Tringan nuorten toimintaa, kuten lintuasemaretkiä, kokouksia ja viime elokuussa nuorten valtakunnallista kesäpäivätapahtumaa.

Vuoden retkikummi

Vuoden retkikummiksi on valittu raumalainen Marketta Kortelahti. Hän on kehittänyt hienoa yhteistyötä koulujen kanssa ja saanut monia opettajia ja lapsia innostumaan linnuista yli kymmenen vuoden aikana opastaessaan ala- ja yläkoulujen sekä päiväkotien ryhmiä. Paitsi linnuista ja niiden elintavoista hän jakaa tietämystään myös kasvikunnasta ja muusta luonnosta. Kortelahtea pidetään johdonmukaisena, rauhallisena, vastuuntuntoisena ja huumorintajuisena retkioppaana.

BirdLife Suomen jäsenyhdistyksissä toimii yhteensä noin 200 retkikummia. He ovat aktiivisia lintuharrastajia, jotka järjestävät linturetkiä yleisölle. Retkikummitoiminta tarjoaa aloittelijoille hyvän mahdollisuuden päästä sisälle lintuharrastuksen saloihin.

Vuoden Tiira-yhdistyskäyttäjä

Vuoden Tiira-yhdistyskäyttäjäksi on valittu oululainen Tapani Tapio. Yhdistyskäyttäjät seuraavat, tarkistavat ja tekevät koontihavaintoja Tiira-lintutietopalveluun (www.tiira.fi) tallennetuista havainnoista. Tapio on korvaamaton aktiivi Pohjois-Pohjanmaan lintutieteelliselle yhdistykselle, jossa hän toimii.

Tapio perehdyttää jäseniä Tiiran käyttöön, auttaa heitä ongelmissa ja kirjoittaa vinkkejä Tiiran käytöstä yhdistyksen jäsenkirjeisiin. Lisäksi hän laatii Tiiran havaintojen pohjalta erilaisia ajankohtaisia tilastoja ja mielenkiintoisia hakutoimintoja. Hän toimittaa myös vuosittaisen havaintoyhteenvedon yhdistyksensä jäsenlehteen.

BirdLife Suomi on valinnut vuoden nuoren lintuharrastajan vuodesta 2000 lähtien. Vuoden retkikummi on valittu vuodesta 2005 ja vuoden yhdistyskäyttäjä vuodesta 2021. Tunnustukset jaettiin tänään BirdLife Suomen syyskokouksessa Joensuussa.

VALOKUVIA vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi mainittava:

LISÄTIETOJA

vuoden nuori lintuharrastaja Juho Tirkkonen, p. 044 305 3928, tirkkoju(at)gmail.com

vuoden retkikummi Marketta Kortelahti, p. 050 306 0896, kortelahti(at)gmail.com

vuoden Tiira-yhdistyskäyttäjä Tapani Tapio, p. 050 372 5186, tapani.tapio(at)gmail.com

järjestökoordinaattori Inka Plit, p. 010 406 6201, inka.plit(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Posted in Birdlife, Uutiset.