Atlastiedote 25.5.2023

Ajankohtaista atlaksessa

Viimeisimmätkin hyönteissyöjät alkavat saapua Suomeen ja ilmoittavat nyt reviireistään pesimävarmuusindeksien 2 ja 4 veroisesti. Samaan aikaan kottarainen, tiaiset, rastaat ja varpuset kantavat ruokaa poikasilleen. Seuraa emoja: ruokaa nokassa on helppo tapa varmistaa pesintä indeksillä 74. Rastailla, sorsilla ja hanhilla on myös jo poikueita maastossa (indeksi 73). Lokeilla ja joutsenilla voi nyt varmistaa pesän havaitsemalla hautovan emon (indeksi 75). Atlasretkien paras aika on meneillään!

Atlaksen selvitysastekartta (https://tulokset.lintuatlas.fi/grid) vihertää enenevässä määrin eli yhä useampi atlasruutu on tyydyttävästi selvitetty. Kiitos kaikille atlashavaintoja tehneille ja ilmoittaneille! Jatketaan ahkerointia, jotta saadaan loputkin ruudut vähintään vihreiksi!

 

Käy Lapissa!

Muun maan hyvästä kehityksestä huolimatta Lappi on atlaksen suuri huolenaihe. Lappi on Suomesta noin kolmasosa, jota ei ehditä tutkia viimeisenä atlasvuonna 2025. Tietoja tarvitaan joka vuodelta ja koko maan lintuharrastajilta. Käy kesällä Lapissa, pysähtele usein ja ilmoita kaikilta pysähdyksiltä kaikista lajeista atlashavainto! Lapin retkeilyn sivu: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.

 

Laskennoista atlastietoa

Osallistu lintulaskentoihin, ne hyödyttävät sekä lintujen pitkäaikaisseurantaa että atlasta! Linjalomakkeet on jo postitettu, mutta ne voi tulostaa itsekin, joten vielä ehdit varata vakiolinjan. Pistelaskentoja on tehty 40 vuotta! Nyt onkin siis hyvä aika perustaa pistelaskentareitti tai elvyttää vanha reitti. Lisätietoa ja ohjeet sivulla: https://www.luomus.fi/fi/pesimalintujen-linja-pistelaskenta.

 

Atlasviikot kesäkuussa

Saadaanko peipon atlaskartta tänä vuonna täytettyä? Tämä selviää atlasviikoilla 12.–25.6. Atlasviikoilla kannustetaan ilmoittamaan kaikista lajeista kaikenlaisia havaintoja lintuatlakseen. Ideana on, että harrastajat rohkaistuvat tallentamaan atlastietoa myös tavallisista lajeista ja matalilla indekseillä, kun kaikki muutkin niin tekevät. Ilmoita siis viimeistään tuolloin havaintosi peiposta, harakasta, variksesta, pajulinnusta ja muista tutuista lajeista kaikkialta, missä liikut!

 

Uudistuksia tulospalvelussa

Lintuatlaksen tulospalvelun yhdistyssivulle tehtiin lisäyksiä (esim. Tringa: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/ML.1091). Näet lajitaulukosta nyt lajin varman pesinnän sisältävien atlasruutujen määrän sekä lajin kaikkien atlashavaintoja sisältävien ruutujen määrän. Tiedot voi myös ladata tiedostoksi. Lajiriviä klikkaamalla saat tiedot kartalle. Rajaa-kenttä nopeuttaa lajihakua.

 

Lisätietoa lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:

https://lintuatlas.fi/   sekä   https://www.birdlife.fi/lintuatlas/

Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset): https://tulokset.lintuatlas.fi/

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:

https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/

https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:

https://lintuatlas.fi/indeksit/   sekä   https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:

https://laji.fi/map

Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/

 

Posted in Atlas-tiedotteet, Uutiset.