50 vuotta täyttävä BirdLife kutsuu kaikki pihabongaamaan

Mediatiedote 25.1.2023

50 vuotta täyttävä BirdLife Suomi kutsuu kaikki osallistumaan jokatalviseen Pihabongaus-tapahtumaan tulevana viikonloppuna 28.–29.1. Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.

Pihabongauksen tulokset kertovat talvisesta linnustostamme ja sen muutoksista. Jo 18. kertaa järjestettävä Pihabongaus on kansalaistiedettä parhaimmillaan. Se tuottaa arvokasta lintutietoa koko Suomesta, ja on helppoa ja mukavaa osallistujille.

”Pihabongaus tuottaa valtavan määrän lintutietoa. Aineisto osoittaa muun muassa viherpeipon ja hömötiaisen vähentyneen sekä pikkuvarpusen ja mustarastaan runsastuneen”, kertoo BirdLifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Viimeaikaisten havaintojen perusteella ainakin Etelä-Suomessa on tavallista runsaammin punatulkkuja. Viikonloppuna selviää, onko ilmiö valtakunnallinen. Pihabongauksen avulla saadaan tarkka kuva talven lintutilanteesta ja sitä voidaan verrata aikaisimpiin vuosiin.

Kuka tahansa voi osallistua Pihabongaukseen, eikä kyseessä ole kilpailu. Lintulajien tai yksilöiden määrällä ei ole merkitystä. Tapahtuman tarkoituksena on kannustaa ihmisiä tarkkailemaan kotipihan lintuja ja lähiluontoa.

Koululuokat ovat voineet osallistua Pihabongaukseen maanantaista lähtien. Viime talvena Pihabongaukseen osallistui yli 25 000 ihmistä noin 17 500 paikalla, ja havaintoja ilmoitettiin yhteensä lähes 800 000 lintuyksilöstä.

Pihabongaukseen ilmoitettuja havaintoja voi seurata päivittyvillä verkkosivuilla www.pihabongaus.fi.

PIHABONGAUKSEN OSALLISTUMISOHJEET

Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa. Pihabongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua.

  • Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 28. tai sunnuntaina 29. tammikuuta.
  • Tunnista havaitsemasi lintulajit.
  • Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).
  • Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 3.2. osoitteessa www.pihabongaus.fi
  • Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

Jos kotipihan linnut eivät ole vielä tuttuja, löydät tavallisimmat talvilintumme esittelevän videon sekä kuvia ja lyhyet lajiesittelyt osoitteesta www.pihabongaus.fi.

Osallistuneiden kesken arvotaan hienoja palkintoja. BirdLife julkaisee verkkosivuillaan tuloksia tapahtuman aikana, alustavan yhteenvedon 30.1. ja lopulliset tulokset helmikuun aikana.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: grönfink (viherpeippo), talltita (hömötiainen), pilfink (pikkuvarpunen), koltrast (mustarastas), domherre (punatulkku)

 

VALOKUVIA JA ARTIKKELEITA vapaasti julkaistavaksi Pihabongauksesta uutisoitaessa

LISÄTIETOJA

tiedottaja/informatör Jan Södersved, p./t. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry / BirdLife Finland rf


Alkuperäinen tiedote: https://www.birdlife.fi/tiedote-20230125/

Posted in Birdlife, Uutiset.