Maakotkat tarvitsevat pesimärauhaa

Maakotkan poikanen pesällään. © Jyrki Mäkelä

Mediatiedote 30.3.2022
Maakotkan pesinnän kannalta kriittisintä aikaa eletään haudonta-aikana maalis–huhtikuussa. Silloin häiriö pesän lähimaastossa johtaa helposti pesinnän epäonnistumiseen. Maakotkan pesimäalueilla keväthangilla retkeilevien on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta, muistuttaa BirdLife Suomi.

Maakotkan pesinnän onnistumisen edellytys on häiriöttömyys erityisesti haudonnan aikana. Maakotkan pesimäkausi munimisesta poikasten itsenäistymiseen kestää yli neljä kuukautta, joten pesintä on aloitettava ajoissa hankien keskellä. Maakotkat ovat pesällään hyvin arkoja. Pesältä karkotetun emon palaaminen takaisin hautomaan saattaa kestää liian kauan, jolloin munat tuhoutuvat. Keväthankien aikaan on syytä välttää liikkumista kotkanpesien läheisyydessä.

Tahallisesta häirinnästä kotkanpesällä on tärkeää ilmoittaa tuoreeltaan viranomaisille. Erävalvonnasta vastaavat Rajavartiolaitos ja Metsähallituksen Eräpalvelut tarvittaessa paikallisen poliisin avustamana. ”Suoritamme muun valvontatyön yhteydessä valvontaa pesien läheisyydessä ja moottorikelkkareittien ulkopuolella turvataksemme kotkien pesintää”, kertoo erätarkastaja Jani Suua Metsähallituksen Eräpalveluista.

Suomessa pesii 350–500 maakotkaparia. Pesimäkannan painopiste on idässä ja pohjoisessa, mutta pesimäalue on levittäytynyt hiljalleen etelään. Kotkan pesäpaikka on tukevassa puussa vanhassa metsässä, usein vaaran rinteessä tai muuten hyvällä näköalapaikalla. Maakotkat munivat maalis–huhtikuussa 1–2 munaa ja hautovat niitä kuutisen viikkoa. Emot ruokkivat poikasia pesään, ja poikaset lähtevät lentoharjoituksiin noin kahden ja puolen kuukauden iässä.

Maakotkan pesistä voi ilmoittaa Metsähallituksen Luontopalveluihin. Ilmoittaja saa uudesta pesästä 100 euron palkkion.

Tiedotteen lintulaji ruotsiksi: kungsörn (maakotka)

 

VALOKUVA maakotkan poikasesta pesällään vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Jyrki Mäkelä) mainittava

 

LISÄTIETOJA

suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi, p. 010 406 6205, teemu.lehtiniemi(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

ylitarkastaja Tuomo Ollila, p. 020 639 7610, Tuomo.Ollila(at)metsa.fi
Metsähallitus Luontopalvelut

Posted in Birdlife, Uutiset.