Lintuja häirittiin ilotulitteilla Oulussa

Matkan pää. © Juha Lehtola

Uuden vuoden juhlinta Oulussa ei mennyt lintujen näkökulmasta kovinkaan mallikkaasti. Laanilassa talvehtivaa vesilintujoukkoa on häiritty ilotulittein.

Asiaan kiinnitettiin huomiota, kun lintuharrastajat huomasivat vakituisella talvehtimispaikalla olevan epätavallisen vähän sinisorsia. Sittemmin on havaittu useita loukkaantuneita tai kuolleita sorsia. Myös Oulussa uuden vuoden aattoon saakka talvehtinut harvinainen sepelhanhi oli kadonnut paikalta.

Rakettien jäänteitä löytyi aivan vesilintujen ruokintapaikan läheisyydestä. Sorsajoukko on suuri, yli 500 yksilöä, joten on epätodennäköistä, että se olisi jäänyt ilotulittajilta huomaamatta – kyse on joko tahallisesta häirinnästä tai piittaamattomuudesta. Koska alueella on havaittu sinisorsa, jonka siipi on poikki, on mahdollista, että ilotulitteita on ammuttu suoraan eläinten sekaan. Eläinten häiritseminen on luonnonsuojelulain mukaan kiellettyä, joten kyse on laittomista teoista.

Linnuille tällaisella toiminnalla on vakavia seurauksia. Ilotulitteiden säikäyttämänä ne nousevat pakolentoon ja pysyttelevät ilmassa niin kauan, että häiriö on ohitse. Oulun keskustan alueella oli havaittu uudenvuoden aattona lentäviä sinisorsia vielä klo 22, mikä on lajille epätyypillistä käyttäytymistä ja todistaa osaltaan myös lintujen tulleen häirityksi. Etenkin näin kovilla pakkasilla linnut pyrkivät säästämään energiaa selvitäkseen yön yli eikä energiaa tuhlata iltalentelyyn, ellei ole pakko.

Monen lintuyksilön loppu on tässä tilanteessa karu: ne lentävät niin kauan, kunnes viimeisetkin voimat ehtyvät ja putoavat sitten maahan kuolemaan.

Eläimille koituu ilotulitteista tarpeeksi ongelmia ilman, että niitä häiritään tarkoituksella. Tämän vuoksi Oulun seudun kaupunkien ja kuntien tulisi olla asian suhteen aloitteellinen ja kieltää ilotulittaminen lintujen ruokailu- ja lepäämispaikkojen läheisyydessä. Esimerkiksi Kajaanissa on tehty näin keskustan jokialueen sulapaikalla.

Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys tarjoaa mielellään apua näiden paikkojen tunnistamisessa ja rajaamisessa.

Iikka Kivi
Suojelutoimikunta
Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys

Posted in Suojelu ja tutkimus, Uutiset.