Linnunpönttöjä tarkkaillaan viikonloppuna

Kottarainen &copy: Pertti Rasp

Mediatiedote 4.6.2024

Pönttöbongaus järjestetään ensi viikonloppuna 8.–9.6. BirdLife Suomen tapahtumassa kerätään havaintoja pönttölinnuista ja niiden pesinnästä.

Pönttöbongauksessa selvitetään, kuinka paljon lintuja pesii linnunpöntöissä tänä vuonna ja miten lintujen pesintä on edennyt. Pönttöbongaukseen voi osallistua ilmoittamalla BirdLifelle, mitä linnunpönttöjä omalla pihalla tai muulla tarkkailupaikalla on sekä mitä lajeja pöntöissä pesii tai on tänä vuonna pesinyt.

Pönttölintuja on kuitenkin tarkkailtava niitä häiritsemättä. Pönttöihin ei siis pidä kurkistaa eikä pönttöjä pidä avata.

Pönttöbongauksen havainnoilla saadaan tietoa pönttölintujen pesimäkantojen muutoksista, pesintöjen onnistumisesta ja niiden ajoittumisesta eri puolilla maata. Tänä vuonna pesintöjen odotetaan edenneen lämpimässä säässä suotuisasti. Mikäli kuivuus jatkuu, voi se kuitenkin johtaa ravintopulaan ja pesintätappioihin. Kylmän alkukevään takia varhaisten pesijöiden, kuten kottaraisten ja tiaisten, pesinnät ovat todennäköisesti hieman myöhässä.

Pönttöbongaus on järjestetty vuodesta 2013 lähtien. Viime vuonna havaintoja kertyi noin 5 600 paikalta ja yhteensä ilmoitettiin yli 46 000 pöntön tiedot.

Havainnot pönttölinnuista voi ilmoittaa osoitteessa www.ponttobongaus.fi tai postikortilla. Osallistujien kesken arvotaan palkintoja. Pönttöbongauksen tuloksia voi seurata tapahtuman verkkosivuilla.

 

OSALLISTUMISOHJEET

Pönttöbongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa. Havaintopaikka voi olla esimerkiksi piha, tontti tai kesämökki. Pönttöbongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua eikä tapahtumassa ole osallistumismaksua.

Havainnot ilmoitetaan BirdLifelle verkkolomakkeella. Lomakkeella pyydetään tiedot muun muassa tarkkailupaikalla olevista linnunpöntöistä ja niissä havaituista pesinnöistä. Lomake ja tarkemmat ilmoitusohjeet löytyvät osoitteesta www.ponttobongaus.fi.

Havaitsemasi pönttöpesinnät voit ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi / Pönttöbongaus, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Merkitse korttiin lisäksi osoitteesi ja tarkkailupaikan osoite.

Havainnot pyydetään ilmoittamaan viimeistään sunnuntaina 16.6.

 

VALOKUVIA vapaasti julkaistavaksi Pönttöbongauksesta uutisoitaessa

LISÄTIETOJA

suojeluasiantuntija Tero Toivanen, p. 010 406 6203, tero.toivanen(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Posted in Birdlife, Uutiset.