Ennätykset paukkuvat

Kevät on aikaisessa ja monien lajien ensihavainnot ovat kirkkaasti aikaisemmin kuin keskimäärin. Oheisessa taulukossa ovat tuoreimmat saapujat. Ensimmäisessä sarakkeessa on tämä vuoden ensihavainto, seuraavassa 2000-luvun (vuodet 2000‒2019) mediaani ja kolmannessa näiden erotus. Lähes kaikilla tämän vuoden ensihavainto on vähintään 10 päivää mediaania aikaisemmin. Useilla jopa ennätyksellisen aikaisin. Kahdessa viimeisessä sarakkeessa on 2000-luvun aikaisin ja myöhäisin saapumispäivä kultakin lajilta.

Taulukossa eivät ole mukana tänä vuonna talvehtineet (havaintoja tammi- ja/tai helmikuulta) muuttolinnut, mm. tukkasotka, alli, isokoskelo, merimetso, ampuhaukka, uuttukyyhky, sepelkyyhky, punarinta, mustapääkerttu, isolepinkäinen, kottarainen, peippo, järripeippo, vihervarpunen, hemppo ja vuorihemppo.

Lähipäiville on luvattu mainioita muuttokelejä, joten uusia saapujia valuu päivittäin!

Ensihavaintoja voi tutkailla Tiirasta www.tiira.fi www.tiira.fi ja vertailla niitä tilastosivulta https://www.pply.fi/havainnot/havaintotilastoja/ löytyvään taulukkoon http://www.pply.fi/havikset/kooste/ensihavainnot.xlsx

Posted in Havainnot, Uutiset.